Zdrava hrana u školama - iskustva u Srbiji i nordijskim zemljama

10. jun 15:02

Gradonačelnik Šapca dr Aleksandar Pajić zajedno sa gradonačelnicima Loznice i Valjeva Vidojem Petrovićem i Lazarom Gojkovićem, prisustvovao je konferenciji ,,Zdrava hrana u školama - iskustva u Srbiji i nordijskim zemljama" koja je održana u Obrazovnom centru u Tršiću. Gradonačelnik Pajić je istakao da će Grad Šabac podržati ovakve projekte i sprovoditi ih u školama.

Konferenciju su otvorili dr Milan Pašić, pomoćnik ministra za predškolsko i osnovno obrazovanje i vaspitanje i ambasadori nordijskih zemalja u Beogradu.
,,Cilj ovog projekta, koji sprovode ambasade nordijskih zemalja u saradnji sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, je kako na osnovu primera dobre prakse ishrane u nordijskim zemljama, to da primenimo i na škole u našoj zemlji. Projekat teži podizanju svesti kod roditelja, učenika, nastavnika i donosilaca odluka o važnosti zdrave ishrane i održivog razvoja. Takođe, ima za cilj da podstakne decu u pripremi zdravih školskih obroka. Znamo da zdrava ishrana i zdrave navike započinju od malih nogu. Vreme osnovne škole je period kada se deca intenzivno razvijaju i važno je posvetiti pažnju njihovoj ishrani. Usvajanje svesti o značaju zdrave ishrane i aktivnog života, omogućava učenicima da razvijaju svoje fizičke i mentalne sposobnosti.
Grad Šabac aktivno će učestvovati i podržati ovakve projekte i sprovoditi ih u školama", rekao je gradonačelnik Pajić.
Podelite