200 godina od rođenja Anke Obrenović

22. jun 13:28

Posle dužeg vremena, u dvorištu Biblioteke šabačke čuli su se zvuci klavira i gitare, kao i priča o prošlim vremenima o odrastanju prve šabačke princeze. Programom pod nazivom „Portret jedne dame u mladosti“ obeležena su dva stoleća od rođenja Anke Obrenović.

Anka, ćerka Jevrema i Tomanije Obrenović, odrastala je okružena bogatom bibliotekom svoga oca, prvoj u Šapcu. Odškrinula je vrata obrazovanja ženske dece, a po nagovoru vaspitačice vodila je dnevnik i na taj način stvorila prvenac u ženskoj dnevničkoj literaturi.

Ovaj važan jubilej obeležen je na Svetski dan muzike i na taj način potvrdio da je muzika veoma važan segment kulture jednog društva. Publika je sinoć mogla da uživa u muzici koju su izvodili učenici Muzičke škole „Mihailo Vukdragović“.

Anka je bila prva Srpkinja koja je spavala u krevetu, u vreme kada ga ni knez Miloš nije imao, prva je imala kućnog učitelja za muziku, prva je vodila dnevnik, ne sluteći da će biti srpski prvenac u ženskoj dnevničkoj literaturi, učila je jezike i objavila prvu knjigu prevoda sa nemačkog kod nas.
Podelite