Obeležena slava grada uz veliki broj vernika

21. jun 12:36

Slava grada Šapca- Druge Trojice, obeležena je danas bogosluženjem u hramu Svetih apostola Petra i Pavla i duhovskom litijom centralnim gradskim ulicama. Svete Trojice, koje se još zovu Duhovi i Silazak Svetog duha na apostole, praznuje se tri dana, a prvi dan pada uvek u nedelju, na pedeseti dan od Uskrsa.

Na Svete Trojice ispunilo se Hristovo obećanje učenicima da će primiti blagodet duha svetog i progovoriti mnogim jezicima koje do tada nisu znali. Time je završeno osnivanje Hristove crkve, a apostoli krenuli po svetu da šire Hristovo učenje.

Uz prisustvo velikog broja vernika slavu grada Šapca – Druge Trojice danas su obeležili Eparhija šabačka i grad Šabac – liturgijom, svečanom, litijom kroz centralne ulice, gde je ispred Gradske uprave upriličeno rezanje slavskog kolača. Svečanoj litiji prisustvovali su episkop šabački i administrator valjevski Lavrentije, kao i gradonačelnik Šapca.

U litiji su učestvovali predstavnici gradske vlasti, pripadnici Vojske Srbije i Policijske uprave, predstavnici javnih ustanova, učenici, mališani iz šabačkih vrtića, članovi kulturno umetničkih društava i sportskih klubova, kao i brojni građani Šapca.
Podelite