Elixir Zorka - Saopštenje za javnost

3. jun 13:45

Povodom najnovijih prijava građana zbog aerozagađenja Republičkoj inspekciji za zaštitu životne sredine u kojoj se pritužbe podnose na naš rad, Elixir Zorka obaveštava javnost da u vreme podnošenja prijava, fabrika nije radila. Proizvodnja je planski ranije bila zaustavljena 27. maja, kao i 1. juna, a fabrika nije radila ni tokom jučerašnjeg dana, 2. juna, kada je podneta druga prijava.

Skrećemo pažnju javnosti da su ove pritužbe neosnovano povezivane sa radom fabrike ElixirZorka i da se aerozagađenje ne može po automatizmu dovoditi u vezu samo sa radom naše fabrike. Pozivamo sve na odgovornost, spremni da u punoj meri doprinesemo daljem unapređenju kvaliteta vazduha u Šapcu.

Podsećamo da su radovi na ugradnji dodatnih filtera i predispirača u fabrici Elixir Zorka uveliko odmakli i da će se njihovo povezivanje na postojeći sistem za prečišćavanje obaviti u remontu pogona od 21. juna do 14. jula ove godine, o čemu smo javnost obavestili 20. maja.
Po realizaciji ovih investicija, vrednih preko 3 miliona evra, uticaj rada fabrike Elixir Zorka na kvalitet ambijentalnog vazduha u Šapcu biće sveden na nivo statističke greške.

Tokom remonta biće zaustavljena proizvodnja i završena ugradnja predispirača emitera, a sukcesivno će biti obavljeni radovi na ugradnji dodatne opreme i uređaja na završnom emiteru. U okviru ovog posla biće izvedeno i podizanje visine fabričkog emitera, u cilju smanjenja intenziteta perjanice. Nakon završetka remonta, 14. jula, a do kraja avgusta, biće završena i treća faza – ugradnja ispirača granulatora, što dodatno smanjuje emisiju gasova.

Elixir Zorka posluje u skladu sa svim zakonima, a svojim aktivnostima i spremnošću za dijalog sa svim relevantnim činiocima, potvrđuje da je deo rešenja problema aerozagađenja, zbog čega pozivamo i druge da učine isto. Spremni smo, kao i do sada, da zajedno sa lokalnom samoupravom, građanima, ekološkim organizacijama i ekspertima delujemo planski, sistematično i odgovorno.
Podelite
 • Zbog litije, koja se održava u čast slave Grada Šapca, u ponedeljak, od devet časova i 30 minuta do 12 časova, privremeno će za saobraćaj biti...
  19. jun
 • Nakon neliko dana boravka na VMA, gde je boravio zbog redovne kontorle, vladika Lavrentije izašao je iz bolnice i vratio se redovnim eparhijskim...
  19. jun
 • Srbija se od danas nalazi na listi zemlja za koje se ukidaju restrikcije na putovanje u Evropsku uniju - odlučio je Savet Evropske unije. Pored Srbije od...
  18. jun
 • Svečanom akademijom u Domu kulture "Vuk Karadžić", juče je obležen Dan grada Loznice. Loznica je proslavila 155. rođendan, a Svečanoj akademiji...
  17. jun