Put smanjenja zagađenja vazduha

7. maj 13:36

Zavod za javno zdravlje Šabac pozdravlja odluku Grada Šapca da u saradnji sa Ministarstvom rudarstva i energetike, omogući realizaciju projekta povećane energetske efikasnosti na seoskom području, kao i nastavak projekta termoizolacije zgrada na gradskom području.
U saopštenju za javnost Zavoda za javno zdravlje navodi se: "Pored nesumnjivog efekta na smanjenje troškova grejanja, ovakve aktivnosti predstavljaju adekvatnu javno zdravstvenu intervenciju u cilju umanjivanja rizika po zdravlje celokupnog stanovništva, a posebno osetljivih grupa. Imajući u vidu da se kvalitet vazduha u Šapcu ocenjuje kao prekomerno zagađen, čemu je prvenstveni razlog korišćenje fosilnih goriva i sagorevanje čvrstog goriva tokom grejne sezone, ovakve aktivnosti podrazumevaju konkretnu realizaciju mera koje će dovesti do smanjenja zagađenja vazduha.
U interesu zdravlja svih nas je da se, što masovnije, uključimo u ove aktivnosti i da zajednički građani i institucije daju svoj doprinos.
Zavod za javno zdravlje Šabac će sa svoje strane, uz nastavak permanentnog ulaganja u opremu aplicirati na više projekata kod različitih donatora sa ciljem modernizacije opreme kojom se vrši monitoring kvaliteta vazduha. Cilj nam je unapređenje obima monitoringa i izveštavanja o rezultatima.
Moramo biti svesni da je put do čistijeg vazduha i zdrave životne sredine dug, da traži učešće svih zainteresovanih strana, ali i da su država i Grad Šabac zajedno u borbi za zeleniju i zdraviju Srbiju, učinili najvažnije korake, i na tome ćemo svi istrajati u interesu opšteg dobra, a ne u svrhu populizma ili političkih interesa, kaže se u saopštenju zavoda za javno zdravlje Šabac.
Podelite