Jugoslavija je plakala na današnji dan

4. maj 13:03

Na današnji dan, pre 41 godine, umro je Josip Broz Tito, doživotni predsednik Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije SFRJ i Saveza komunista Jugoslavije, maršal i vrhovni komandant oružanih snaga, koji je upravljao Jugoslavijom 35 godina.

Od Titove smrti prošla je 41 godina, ali mnogi građani bivše SFRJ i dalje obilaze njegov grob u Kući cveća na Dedinju, u Beogradu, gde je sahranjena i njegova supruga Jovanka.

Datum Titove smrti poklapa se sa početkom ekonomske krize u SFRJ. Tito se razboleo u 88. godini, ali ga to nije sprečilo da učestvuje na Samitu nesvrstanih u Havani 1979.

Novu 1980. dočekao je u Karađorđevu, ali nije mogao da stoji, pa je čestitku narodima Jugoslavije izgovorio sedeći. Tri dana kasnije smešten je u Klinički centar u Ljubljani zbog začepljenja butne i potkolenične arterije, a 20. januara amputirana mu je leva noga, dok su mu tokom februara otkazali bubrezi, a zatim su se javili problemi sa srcem i plućima.

Umro je 4. maja 1980. u 15.05 sati.

U 18.50 svi TV ekrani zacrnjeni su na 30 sekundi, a onda je spiker Miodrag Zdravković suznih očiju izgovorio: “Umro je drug Tito”.
Josip Broz Tito bio je vođa jugoslovenskih partizana u Drugom svetskom ratu i lider Komunističke partije Jugoslavije.

Na čelu Jugoslavije bio je od 1945. do smrti 4. maja 1980.
Josip Broz Tito


Izveo je zemlju iz sovjetskog bloka i bio jedan od lidera Pokreta nesvrstanih zemalja.

Sahranjen je u Kući cveća u Beogradu, a njegovoj sahrani prisustvovalo je više od 200 delegacija iz celog sveta, predsednika, premijera, kraljeva i vladara i lidera stranaka iz 107 zemalja.

Sahrana Josipa Broza Tita u Beogradu


Među njima su bili i Indira Gandi, Margaret Tačer, Leonid Brežnjev i mnogi drugi.

Josip Broz Tito rođen je u Kumrovcu, maja 1892. godine.

Njegov rođendan slavljen je 25. maja, kao „Dan mladosti“.
Podelite
  • "Ljudi hoće promenu, oni neće da glasaju za nečijih tri, četiri ili pet odsto. To nije promena. Oni hoće da glasaju za pobednika, a mi moramo to da...
    8. maj
  • Ništa lepše nije nego vreme provoditi u prirodi, a osnovni cilj izviđačke organizacije jeste vaspitanje i obrazovanje dece i omladine upravo kroz igru i...
    8. maj
  • U Kompaniji Jazaki, pored revakcinacije zaposlenih koji su prvu dozu primili devetog aprila, danas je vakcinisana nova grupa radnika. Cilj je, po rečima...
    7. maj
  • Na teritoriji Mačvanskog okruga, juče je potvrđeno 69 pozitivnih uzoraka na Kovid 19 - od toga u Šapcu - 35. Novoobolelih u Loznici je 18, u Bogatiću...
    7. maj