Evropska zelena partija: Novi ekološki akcident Elixira

29. april 19:16

Danas je fabrika mineralnih đubriva Elixir Zorka Šabac bila vinovnik još jednog ekološkog akcidenta. Višednevno intenzivno zasipanje građana Šapca gasovima neprijatnog mirisa i otrovnog sadržaja jutros je kulminiralo širenjem oblaka veoma smrdljivog dima iz postrojenja ove fabrike ka naseljenim zonama grada koji je bukvalno onemogućavao normalno disanje.

Prijavili smo opasnost po zdravlje građana kancelariji republičke ekološke inspekcije u Šapcu i direktno Ministarstvu zaštite životne sredine i zatražili da hitno reaguju, izađu u inspekcijsku kontrolu i utvrde očigledno kršenje propisa od strane kompanije Elixir Zorka Mineralna đubriva d.o.o. Šabac i nalože momentalni prekid proizvodnje sve dok se ne ugrade svi neophodni filteri koji će sprečiti ovakve akcidente.

Znajući da od brze reakcije nadležne inspekcije neće biti ništa kontaktirali smo Milana Stošića, zamenika direktora fabrike, koji se prvo nije javljao na telefon, ali je posle pojavljivanja delegacije Evropske zelene partije na ulazu u fabrički krug pristao na sastanak. Proizvodnja je u međuvremenu zaustavljena što se odmah moglo primetiti i vizuelno i po odsustvu smrada.

Sastanku je prisustvovao i Miodrag Martić, tehnolog odgovoran za neposredni nadzor celokupnog proizvodnog procesa u ovoj fabrici. Postavili smo veoma jednostavno pitanje. KADA ĆE FABRIKA MINERALNIH ĐUBRIVA PRESTATI DA TRUJE GRAĐANE ŠAPCA I UGRADITI SVE NEOPHODNE FILTERE KAO ŠTO JE TO OBEĆALA PRE DVE GODINE?

Dobili smo odgovor da će se to desiti u tri koraka tokom remonta koji počinje 12. juna. Naravno da je poverenje građana u ovu fabriku davno izgubljeno, a najnovijim akcidentom je još više produbljeno. Prazna obećanja i stavljanje interesa sopstvenog profita ispred interesa zdravlja građana učinili su da je taj jaz sada nepremostiv.

Pozivamo rukovodstvo fabrike i cele grupe da što pre ispuni svoje zakonom predviđene obaveze ili da se suoči sa češćim posetama nezadovoljnih građana koji su spremni i na blokadu rada fabrike.

Evropska zelena partija poziva Vladu republike Srbije i nadležna Ministarstva da započnu intenzivniju kontrolu ispunjenosti uslova za rad iz postojećih dozvola svakog pojedinačnog industrijskog postrojenja u Srbiji i tako omoguće zdravije životno okruženje i uravnoteženi odnos privrednog razvoja i dobrog zdravlja građana.

Šabac, 29.04.2021. godine pres služba Evropske zelene partije
Podelite
 • Sa porukom „Odbranićemo Cer“, šabačko Udruženje građana „Cerski marš“ organizuje kampanju, i u okviru nje potpisivanje peticije „Zaštitimo...
  8. maj
 • Danas se obeležava Svetski dan Crvenog krsta, dan kada je rođen Anri Dinan, osnivač jednog od najmasovnijih i najstarijih humanitarnih pokreta....
  8. maj
 • Šapčani žive černobiljski scenario - suočeni sa ekološkom katastrofom, prepušteni smo sami sebi, dok se institucije utrkuju koja će nam brže spustiti...
  30. apr
 • Povodom kampanje Evropska nedelja imunizacije, koja se ove godine obležava od 26. aprila do 2. maja, Zavod za javno zdravlje Šabac u saradnji sa...
  29. apr