ZZS : Bojkot izbora za savet MZ

24. decembar 2021. 16:54

Dana 26.12.2021 godine održaće se izbori za Savete mesnih zajednica Šipurske Livade, Slepčević, Mačvanski Pričinović, Petkovica i Bela Reka.
Želimo da obavestimo javnost o nekoliko bitnih činjenica.
Izbori za Savete Mesnih Zajednica su građanski izbori na kojima se glasa za kandidate pod imenom i prezimenom, a u savet ulaze prvih sedam, devet ili jedanaest sa prostom većinom glasova.
Ono što je bitno napomenuti je da iza tih kandidata na bi trebala da stoji politička stranka ali je u praksi kod nas u poslednjih dvadesetak godina situacija totalno drugačija. Naime, za cikluse prethodnih izbora uvek su iza kandidata satajale političke stranke pa je samim tim i njihov uticaj na samim izborima lobiranjem, ali i ucenjivanjem i zastrašivanjem postajao sve veći.
Takođe je i Gradska Skupština na nekoj od svojih prethodnih sednica donela odluku da promeni pravila igre, vezana za same izbore za Savet Mesne zajednice. Naime, obrazovana je Komisija od strane Skupštine koja rukovodi ovim izborima. Članovi komisije se biraju na osnovu sastava same Skupštine i praktično znači da ta komisija priprema i sprovodi same izbore, ali i ono što je najbitnije da ta komisija i broji glasove. Kandidati mogu imati svoje posmatrače ali konačne odluke i brojanje glasova sprovodi komisija. Na ovaj način, demokratičnost samih izbora je ozbiljno dovedena u sumnju.
Zbog svega navedenog Stranka Zajedno za Srbiju donela je odluku nakon razgovora sa svojim Mesnim odborima na pomenutim Mesnim zajednicama ali i sa velikim brojem građana i simpatizera, da na ovakve izbore ne želi da izlazi, ali i da uputi apel svim poštenim i čestitim građanima koji dele sa nama iste vrednosti da to isto urade, odnosno da na takve izbore ne izađu.
Mi i dalje čekamo odluke Ustavnog suda Srbije vezane za žalbe za prethodne lokalne izbore, tako da i dalje ne priznajemo lokalnu Skupštinu a samim tim i lokalnu vlast koja raspisuje ove izbore. Za nas je to i dalje nelegalna i nelegitimna većina koja je potvrđena od strane nelegalne i nelegitimne Gradske izborne komisije. Zamislite samo kakve sve odluke i ova novoformirana komisija može doneti kada u njoj ne bude naših predstavnika!?
U poslednjih mesec dana svedoci smo šta se sve dešava u našem gradu. Od jednog mirnog protesta sa razumnim zahtevima, došli smo do toga da Gradska vlast na goloruki narod izvodi batinaše kriminalnog miljea, predvođene funkcionerima SNS-a, sa sve bagerom koji je svojim kretanjem ugrozio živote građana. Da ironija bude veća vidimo da državne institucije umesto da reaguju i da takve sukobe sprečavaju, nemo posmatraju, staju u zaštitu ljudi na vlasti, a pošetne i čestite građane procesuiraju i targetiraju.
Čak se i oni, koji se osmele da kažu istinu javno, preko noći nađu na poternicama oblepljenim po celom gradu sa slikama građana, njihovim punim imenom i prezimenom, čak i onda kada je u pitanju maloletno lice.
Dok čekamo odgovore od institucija na prethodne lokalne izbore, dok čekamo odgovore ko je naredio da se policija povuče sa Savskog mosta a kriminalci i bager krenu u juriš, dok čekamo da se otkrije ko je organizovao štampu i lepljenje poternica, sasvim bi bilo iluzorno da na nekakvim izborima učestvujemo.
Potpuno verujemo da u bliskoj budućnosti na ovakvim izborima treba da učestvuju građani i komšije koji ulaskom u Savet mesne zajednice treba da brinu o svojoj sredini o svojim potrebama i doborbitima, sve sa ciljem za bolji i pristojniji život. Politička pripadnost za ovakve odluke ne treba da deli i svađa komšije, prijatelje, rodbinu za šta se aktuelna politička većina i te kako zalaže.
Podelite