Predavanje o štetnosti paljenja biljnih ostataka

22. avgust 2020. 17:35

O štetnosti paljenja žetvenih ostataka na poljoprivrednom zemljištu govorilo se na predavanju koje je u petak 21.avgusta 2020.godine održano u prostorijama Poljoprivredne savetodavne i stručne službe u Šapcu. Predavanju su prisustvovali predstavnici Ministarstva zaštite životne sredine,Sektora za vanredne situacije, poljoprivredni proizvođači iz ovog kraja i načelnik Mačvanskog upravnog okruga Vladan Krasavac.

Eminentni stručnjaci Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Šabac, koriste svaku priliku da poljoprivrednicima preporuče pravilnu agrotehniku za đubrenje svih kultura, kao i da sačuvaju plodnost i humus zemljišta. Nakon obavljenih analiza zemljišta daju se saveti koja količina đubriva je potrebna za useve. Pravilnim postupanjem poljoprivredno zemljište će se sačuvati i za buduće generacije.

Veliku štetu poljoprivrednom zemljištu nanosi paljenje žetvenih ostataka, koje je i zakonom zabranjeno. Poljoprivrednicima se permanentno ukazuje na štetnost ovakvog postupanja, kojim se uništava površinski sloj zemljišta i mikro flora, kao važan faktor u stvaranju plodnosti zemljišta.

Načelnik Mačvanskog upravnog okruga istakao je odličnu saradnju sa nadležnim državnim organima, institucijama i Poljoprivrednom savetodavnom i stručnom službom Šabac na edukaciji poljoprivrednika o svim temama koje su od značaja za uspešno bavljenje poljoprivredom. "Danas su prisutni predstavnici Ministarstva zaštite životne sredine i Sektora za vanredne situacije, koji zajedničkim delovanjem i radom sa poljoprivrednicima mogu u velikoj meri popraviti stanje u ovoj oblasti", naveo je načelnik Mačvanskog upravnog okruga Vladan Krasavac.

Poljoprivrednik iz Drenovca Željko Milutinović, koji je prisutvovao današnjem predavanju, ističe da žetvene ostatke tretira na način koji ne može naneti štetu obradivom zemljištu. "Paljenje strništa nanosi veliku štetu poljoprivrednom zemljištu, što utiče na njegov kvalitet i za buduće vreme. Šteta se odražava i na životnu sredinu, pa se na ovaj način nanose dve štete. Godinama zaorava biljnu masu, čime se u velikoj meri poboljšava kvalitet obradivog zemljišta. S obzirom da poseduje i farmu svinja, koristi i osoku koju takođe zaorava. Poručuje poljoprivrednicima da biljnu masu zaoravaju, jer na taj način zemljište postaje rastresitije, a i prinosi su mnogo veći", naveo je Željko Milutinović, poljoprivrednik iz Drenovca.

Po rečima stručnjaka Darka Simića paljenje biljnih ostataka nije samo problem u ratarstvu, već i u voćarstvu, nakon orezivanja velikih voćnih zasada. Mladi ekolozi Šapca traže način da se ovaj problem u narednom periodu reši. U dogledno vreme će se iznaći lokacija na koju će se sakupljati ta bio masa, od koje će se praviti kompost. Od ovakvog načina tretiranja bio mase imaće velku korist upravo poljoprivredni proizvođači, jer se bio masa ponovo vraća u poljoprivrednu proizvodnju, naveo je između ostalog Darko Simić.
Praksa koja je prisutna na našem području primenjuje se i u Novom Sadu i Prokuplju, što je dobro, jer se naša pozitivna iskustva prenose i u druge opštine.

Spaljivanjem biljnih ostataka stvaraju se temperature i do 800 stepeni Celzijusa, što je izuzetno opasno. Ovim apelom stručnjaci poručuju da se nanosi nemerljiva šteta, kako za ekologiju tako i za agrar.

Kabinet načelnika
Vladana Krasavca
Podelite
 • Malina je, nekoliko desetina godina, bila naš najvažniji izvozni proizvod. Poslednjih godina se, međutim, ta slika značajno promenila. Zbog neizvesne i...
  24. jun
 • U stočarstvu stanje izuzetno teško. Cene svinja su posle prvomajskih praznika ponovo po kilogramu pale oko 20 dinara. Stočarstvu u Srbiji preti krah,...
  11. maj
 • U poređenju sa desetogodišnjim prosekom jesenje setve, površine pod pšenicom u Srbiji povećane su za pet odsto, saopštio je Republički zavod za...
  2. feb
 • Borba za opstanakSrpski seljak, kao vredan i čestit domaćin doveden je u situaciju da svoj proizvod i svoju egzistenciju brani životom. Za to što su...
  11. nov 2020.