ZZS : Umesto primene zakona - otkaz

13. oktobar 12:47

Uzbunjivač Živadin Disić, profesor iz Niša, već oko nedelju dana protestuje ispred VKS u Beogradu. Nakon što je podneo više stotina prijava od 2008. godine, rizikujući karijeru, zdravlje i bezbednost i svoju i svoje porodice, umesto primene Zakona o zaštiti uzbunjivača dobio je – otkaz!

Država, vlast i sudstvo puštaju niz vodu sve one koji se bore za poštovanje zakona i pravdu. U zemljama u kojima postoji vladavina prava uzbunjivači su zaštićeni, često i nagrađeni makar od javnosti za svoju hrabrost i čestitost, jer se bore za očuvanje zakona. Kod nas država bukvalno sankcioniše uzbunjivače i umesto sigurnosti ostavlja ih same na ulici.

Iako postoji jasan Zakon o zaštiti uzbunjivača, nad uzbunjivačima u Srbiji vrše se odmazda i progon, a oni ostavljeni i prepušteni sami sebi, bez podrške države i sudstva, kaže dr Sunčica Ivanović, potpredsednica stranke Zajedno za Srbiju.

- „Država i vlast hoće da preko uzbunjivača pošalju poruku građanima šta će se desiti ukoliko budu sledili put pravde i zakona“, kaže Ivanović. Ona dodaje da uzbunjivač nije rešio problem time što prijavi nezakonitosti u svojoj organizaciji, jer najčešće pripadnici SNS-a ili SPS-a zloupotrebljavaju zakon, a na čelnim pozicijama nalaze se takođe njihovi kadrovi.

- „Zakon je samo fiktivno slovo na papiru koji može da se primeni samo uz odobrenje vrha SNS-a, ovako, vidite i sami da ništa ne znači. Uzbunjivač je ostavljen i prepušten samom sebi, a onda se vrši odmazda, progon i teror onoga ko je prijavio“, ističe Ivanović.

Ona podseća da u slučaju devet žena iz Ćuprije, koje su prijavile sve nezakonitosti u visokom obrazovanju, država nije uradila ništa. „Krupne stvari kao falsifikat, sumnjive duplome, nekompetencija kadra, sumnjive akreditacije nikad nisu rešene“, kaže potpredsednica ZZS. Ivanović dodaje da su građani odavno izgubili poverenje u institucije, a da je kriminalna hobotnica vlasti pustila pipke u svim delovima sistema.

„Zato pozivam sve građane da dignu svoj glas i pridruže se protestu „Protiv kriminalne vlasti“, koji će biti održan u Beogradu, 16. oktobra, od 12 časova ispred Republičkog javnog tužilaštva“, zaključuje dr sci. med. Sunčica Ivanović.
Podelite