Danas je Miholjdan, posvećen Svetom Kirijaku Otšelniku

12. oktobar 11:25

Pravoslavni vernici danas obeležavaju praznik Svetog Kirjaka, u narodu poznat i kao Miholjdan.

Prema narodnom verovanju, posle Miholjdana nastupa prava jesen koja je kalendarski već uveliko počela.Srpska pravoslavna crkva obeležava praznik svetitelja i velikog podvižnika hrišćanske vere Kirjaka Otšelnika koji je u narodu poznat i kao Miholjdan, vezan za smenu leta i jeseni.

Sveti Kirjak je rođen u Korintu krajem četvrtog veka i za života je smatran stubom hrišćanstva i uzorom monaških vrlina.
Čitajući Sveto pismo, veoma rano je počeo da se divi ustrojstvu spasenja ljudskog roda, a želja za duhovnim životom odvela ga je u Jerusalim, gde je stupio u manastir i dobio početna uputstva o monaškom životu.

Boravio je u više manastira gde se, posvetivši se hrišćanskoj veri, borio protiv jeresi.

Predanje kaže da je bio krupan i snažan čovek, iako je ceo život proveo u strogom postu. Pred kraj života boravio je u monaškoj obitelji Svetog Haritona, gde su monasi jeli jedanput dnevno, i to po zalasku sunca.

Kirjaka su monasi poštovali kao iscelitelja i utešitelja bolesnih i nevoljnih. Poživeo je 109 godina i upokojio se 557. u pustinji gde je proveo starost i poslednje godine života.

U pravoslavnom kalendaru se na ovaj praznik pominje i osveštanje bazilike Svetog Mihaila u okolini Rima, što je i objašnjenje za naziv praznika.
Podelite
  • Advokati u Srbiji danas i sutra, 20. i 21. oktobra, obustavljaju rad u svim postupcima u znak protesta zbog pravnog stava Vrhovnog kasacionog suda o naplati...
    20. okt
  • Srpska pravoslavna crkva 20. oktobra obeležava praznik posvećen Svetim mučenicima Sergiju i Vakhu koji je u narodu poznatiji kao Srđevdan.Na ikonama se...
    20. okt
  • Pod sloganom “Nema nazad”, u Novom Sadu je održan protest kom su se priključila najveća udruženja za zaštitu životinja u Srbiji. Na taj način,...
    19. okt
  • U Šabačkom pozorištu će sutra , u 18h biti premijera lutkarske predstave za decu "ČAROBNI PASULJ" u dramatizaciji i režiji Cvetina Aničića.Ovo je prva...
    19. okt