Težak položaj stočara

16. avgust 2020. 19:30

Zbog niske otkupne cene, domaći stočari kažu da nemaju nikakvu računicu i da je u ovakvim uslovima nemoguće opstati. Ono što bi moglo da pomogne jesu veće subvencije, kao i njihova redovna isplata.

Tročlano domaćinstvo Teofilović u Mačvanskom Prvnavoru kod Šapca, bavi se stočarstvom i obrađuje oko 12 hektara zemlje. Dejan Teofilović, kaže da je trenutno najveći problem niska otkupna cena tovnih junadi.

Predarag Srdanović iz Odeljenja za proljoprivredu grada Šapca kaže da se stočarstvo nalazi u najtežoj situacijii u proteklih 10 godina.

Poljoprivrednici tvrde da bi povećanje subvencija bila jedna od mera, kojima bi država mogla da pomogne u prevazilaženju teške situacije. One koje se daju na kupljenu mehanizaciju, objašnjavaju, ne pomažu mnogo jer većina poljoprivrednika i nema novca za njenu nabavku. Kada je reč o stočarstvu, subvencije kažu kasne oko godinu dana, dok su one za biljnu proizvodnju, sa 16 hiljada koliko su iznosile lane, smanjene na 4,5 hiljada dinara, što je ističu poljoprivrednici, ravno socijalnoj pomoći i nedovljno za obnovu proizvodnje.
Podelite