Centralna proslava Cerse bitke na Tekerišu

19. avgust 15:33

Povodom 107. godišnjice Cerske bitke danas je u Spomen kompleksu "Cerska bitka" u Tekerišu održana zvanična državna proslava ove bitke, prve pobede saveznika u Velikom ratu.

Proslava godišnjice Cerske bitke započela je polaganjem venaca na spomenik Cerskim junacima od strane Vlade Srbije, Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, a zatim Mačvanskog upravnog okruga i loklanih samouprava sa ove teritorije, kao i ambasada Češke, Slovačke, Austrije i Mađarske, te raznih udruženja građana koji neguju tradiciju osloboladičkih ratova Srbije.

"Dela naših predaka su besmrtna. Obavezuju nas da se s ponosom prisećamo prošlosti, ali idemo napred u nove pobede uz obavezu da poštujemo slavnu prošlost i o tome stalno govorimo budućim generacijama, znajući da je reč sloboda najveća dužnost i obaveza," istakla je između ostalog ministarka Darija Kisić Tepavčević, a u sličnom tonu govorio je i gradonačelnik Loznice Vidoje Petrović, podsećajući na sjajne rezultate koje su danas ostvarili u pojedinim mesnim zajednicama ovog kraja.
Izveden je i prigodan kulturno umetnički program, a visoki zvaničnici obišli su i spomen muzej u okviru kompleksa Cerska Bitka.
Gradonačelnik Šapca Aleksandar Pajić je izjavio da kulturu sećanja na ove slavne dane iz naše prošlosti, kojima smo zadiveli čitav svet treba negovati i nikada ne zaboraviti.

"Čast mi je što smo zajedno sa ministarkom Darijom Kisić Tepavčević i gradonačelnikom Vidojem Petrovićem danas obnovili sećanje na slavne dane 1914. godine. Nikakva sila nije toliko jaka pred činjenicom da su tada Srbi branili kuće i ognjišta. Nužno je stalno podsećanje na to, pre svega radi svetlije budućnosti, rekao je gradonačelnik Šapca dr Aleksandar Pajić.
Podelite
  • Gradonačelnik Šapca Aleksandar Pajić danas je obišao Prnjavor gde je u toku asfaltiranje Krfske ulice dužine 400 metara i Ulice kralja Milutina u dužini...
    20. avg
  • U šabačkim knjižarama pred početak nove školske godine nove gužve. Iako se još uvek ne zna kako će nastava tačno izgledati, knjige i školski pribor...
    20. avg
  • Manifestacija "4. Fijakerijada u Drenovcu" biće održana sutra 21. avgusta. Uz posetioce iz šabačkog kraja, očekuju se i gosti iz Banata, Bačke i Srema...
    20. avg
  • Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Vladimircima podneli su krivičnu prijavu protiv osamnaestogodišnjaka iz okoline Vladimiraca, zbog postojanja...
    20. avg