Advokati u štrajku danas i sutra

20. oktobar 15:27

Advokati u Srbiji danas i sutra, 20. i 21. oktobra, obustavljaju rad u svim postupcima u znak protesta zbog pravnog stava Vrhovnog kasacionog suda o naplati troškova obrade kredita. Obustava se odnosi i na tzv. pritvorske predmete, postupke prema maloletnicima i postupke po privremenim merama, navodi se u odluci Advokatske komore Srbije.

U toku obustave rada advokati mogu da sačinjavaju pismene podneske koji su vezani za rok i u situaciji kada bi stranka izgubila pravo na podnošenje pravnog sredstva ili bi joj bila naneta nenadoknadiva šteta.

Građansko odeljenje Vrhovnog kasacionog suda usvojilo je 16. septembra dopunu pravnog stava o dozvoljenosti ugovaranja troškova kredita, kojoj se advokatura protivi.

Advokatska komora je ocenila da je dopuna pravnog stava Vrhovnog kasacionog suda u suprotnosti sa dosadašnjom praksom ovog suda i obrazloženjima revizijskih odluka, a takođe da direktno narušava pravnu sigurnost gradjana i stvara mogućnost različitih tumačenja i odluka nižestepenih sudova.

Predsednica advokatske komore Jasmina Milutinović izjavila je ranije agenciji Beta da je Upravni odbor komore odluku o štrajku doneo sa ciljem da ponovo obavesti javnost o tome kakav je problem proizveden spornim obrazloženjem stava VKS, ali i da je cilj da se gradjani upoznaju sa stavovima advokata i s tim šta će Komora u narednom periodu raditi.

"Možda postoji neki razlog zbog čega to obrazloženje dopune stava nama nije jasno, ali ne postoji to samo u advokaturi, nego postoji i u pravosuđu. Odgovorno tvrdim da većina sudija nižestepenih sudova, prvostepenih i drugostepenih, odlaže ove predmete za posle Nove godine jer ne znaju šta da rade", rekla je ona.
Podelite
 • Nizom aktivnosti, čiji je cilj podizanje svesti javnosti o razmerama nasilja prema ženama u našem društvu i važnosti prevencije svih oblika rodno...
  26. nov
 • Danas je Đurđic, jedna od najčešćih slava srpskih porodica. Po hrišćanskom učenju, Sveti Georgije prvi je u redu svetih ratnika sa štitom i krstastim...
  16. nov
 • Povodom praznika Sveti Vrači,načelnik Mačvanskog upravnog okruga Vladan Krasavac uputio je čestitku velikodostojnicima Srpske pravoslavne crkve,vernicima...
  13. nov
 • Novinar Slaviša Lekić preminuo je u 63. godini u Beogradu. Tokom svoje višedecenijske karijere bio je urednik nekoliko srpskih i jugoslovenskih medija,...
  10. nov