Advokati u štrajku danas i sutra

20. oktobar 2021. 15:27

Advokati u Srbiji danas i sutra, 20. i 21. oktobra, obustavljaju rad u svim postupcima u znak protesta zbog pravnog stava Vrhovnog kasacionog suda o naplati troškova obrade kredita. Obustava se odnosi i na tzv. pritvorske predmete, postupke prema maloletnicima i postupke po privremenim merama, navodi se u odluci Advokatske komore Srbije.

U toku obustave rada advokati mogu da sačinjavaju pismene podneske koji su vezani za rok i u situaciji kada bi stranka izgubila pravo na podnošenje pravnog sredstva ili bi joj bila naneta nenadoknadiva šteta.

Građansko odeljenje Vrhovnog kasacionog suda usvojilo je 16. septembra dopunu pravnog stava o dozvoljenosti ugovaranja troškova kredita, kojoj se advokatura protivi.

Advokatska komora je ocenila da je dopuna pravnog stava Vrhovnog kasacionog suda u suprotnosti sa dosadašnjom praksom ovog suda i obrazloženjima revizijskih odluka, a takođe da direktno narušava pravnu sigurnost gradjana i stvara mogućnost različitih tumačenja i odluka nižestepenih sudova.

Predsednica advokatske komore Jasmina Milutinović izjavila je ranije agenciji Beta da je Upravni odbor komore odluku o štrajku doneo sa ciljem da ponovo obavesti javnost o tome kakav je problem proizveden spornim obrazloženjem stava VKS, ali i da je cilj da se gradjani upoznaju sa stavovima advokata i s tim šta će Komora u narednom periodu raditi.

"Možda postoji neki razlog zbog čega to obrazloženje dopune stava nama nije jasno, ali ne postoji to samo u advokaturi, nego postoji i u pravosuđu. Odgovorno tvrdim da većina sudija nižestepenih sudova, prvostepenih i drugostepenih, odlaže ove predmete za posle Nove godine jer ne znaju šta da rade", rekla je ona.
Podelite
  • Ministarka privrede Srbije Anđelka Atanasković otvorila je danas tradicionalnu Drinsku regatu u Ljuboviji i naglasila da manifestacija, promocijom...
    9. jul
  • Šabacki planinari ljubitelji vrhova preko 2000 metara,proterkli vikend, proveli su na prostoru između severozapadnog Kosova i Metohije i istočne Crne Gore,...
    4. jul
  • Direktan kontakt sa drogom u proseku je imalo oko 27 odsto mladih od 15 do 30 godina, pokazalo je istraživanje koje je sprovela Specijalna bolnica...
    23. jun
  • Leto na severnoj Zemljinoj hemisferi počelo je danas u 11:13 minuta, a na dan početka leta noć je najkraća, a obdanica najduža - trajaće 15 sati i 36...
    21. jun