Projekat Traveku: Oživeti, sačuvati i širiti tradicionalne sportove i igre

26. jun 14:34

Šabački Rvački klub "Vitez" domaćin je prvog međunarodnog sastanka u okviru Erazmus projekta Evropske unije pod nazivom TRAVEKU, a radi se o korišćenju tradicionalnog rvanja kao medijuma kulturnog turizma i lokalnog razvoja. Tim povodom, u Gradskoj kući, predsednik skupštine Nemanja Pajić i član Gradskog veća Marko panović priredili su prijem za partnere na projektu.


Proteklog septembra na konkursu Evropske unije za Erazmus projekte, podršku je dobio pomenuti projekat čiji nosilac je Rvački klub “Kale Dentra” iz Grčke, sa partnerima Evropskom asocijaciojom tradicionalnih igara i sportova, Univerzitetom u Leonu iz Španije, Borilačkim klubom “Diogenis” iz Grčke, Asocijacijom tradicionalnih igara i sportova Rumunije i Rvačkim klubom “Vitez” iz Srbije.
Razlog zašto je Rvački klub “Vitez” u ovom projektu, jeste činjenica da je od 17. jula 2020. godine “Vitez” primljen u redovno članstvo Evropske asocijacije tradicionalnih igara i sportova, kao jedini iz Srbije, od trenutno 106 članova koliko broji ova organizacija. “Vitez” je ovu čast zaslužio dugogodišnjim radom na promociji narodnog srpskog rvanja u koštac. To se posebno ogleda u suorganizaciji Seoskih olimpijskih igara Grada Šapca sa Sportskim savezom Šapca, vraćanju narodnog rvanja u takmičarski program i popularizaciji.
Svi partneri imaju iskustvo na polju tradicionalnih sportova i igara, kao i u istraživanju alternativnih pravaca koji kombinuju lokalni razvoj, turizam, kulturni i obrazovni aspekt.
Cilj projekta je povezivanje nacionalnih i reginalnih organizacija koje imaju sportsku bazu, a koje su poštovane zbog svog rada na polju tradicionalnih sportova i igara, koji će podeliti svoja iskustva u primeni strategija i programa u ovoj oblasti sa lokalnim organizacijama, sa praktičnim iskustvom u promociji tradicionalnih sportova i igara kroz svoje programe i događaje.
“TRAVEKU” (TRAWECU) program teži da oživi, sačuva i širi tradicionalne sportove i igre, stvaranjem sveevropske mreže klubova i regionalnih organizacija koje će organizovati seminare, konferencije i sportske događaje. U kombinaciji sa tradicijom i kulturom svakog mesta, ovi događaji mogu biti atrakcija za hiljade turista.
U naredna dva dana biće održani radni sastanci, posete kulturno-istorijskim mestima u Šapcu i okolini, i naravno, Seoskim igrama na kojima su zastupljeni tradicionalni sportovi i igre, poput narodnog rvanja, nadvlačenja klipka, bacanja kamena sa ramena...
Naredni radni sastanci u okviru projekta biće održani kod partnera u Grčkoj i Francuskoj.
Podelite
 • Reprezentacija Srpske unije za obaranje ruke imala je uspešan nastup u Slovačkoj, na IFA Svetskom kupu. Predsednik Miloš Zeljić, ponosan je na činjenicu...
  30. jul
 • Šabački Džiu džicu klub Panter još jednom je bio izuzetan domaćin tradicionalnog turnira, koji je okupio 12 klubova iz Srbije, Crne Gore i Bosne i...
  22. jun
 • Na Prvenstvu Srbije za juniore u grčko-rimskom stilu, rvači šabačkog Viteza, ekipno su zauzeli drugo mesto. Nastupilo je 95 takmičara iz 22 kluba.
  17. maj
 • Članovi rvačkih klubova "Vitez" i "Mladost" iz Dobrića bili su uspešni u Somboru, gde je klub "Soko" bio domaćin Kupa Srbije za mlađe pionire do 11...
  11. maj