Mediji dr Kisić i dr Gojkovića povezuju sa malverzacijama

1. maj 16:47

Mediji su danas objavili da je firma brata doktorke Darije Kisić Tepavčević, “samo u Srbiji potpisala 27 ugovora vredna oko 26,8 miliona evra. Mediji su danas preneli i da je Pokrajinski sekretar za zdravstvo, dr Zoran Gojković, svojevremeno kao hirurg ortopedije u Kliničkom centru Vojvodine, optužen da je izdavanjem lažiranog lekarskog uverenja počinio krivično delo falsifikovanje isprave.

Javnost u Srbiji saznala je da Darija Kisić Tepavčević ima tri godine mlađeg brata Bojana, uspešnog biznismena, koji je oženjen ministarkom pravde Srbije Nelom Kuburović, članicom predsedništva vladajuće Srpske napredne stranke.
Međutim, ono što je javnosti gotovo sasvim promaklo jeste činjenica da je kompanija bliska Bojanu Kisiću potpisala unosne ugovore sa nekoliko ministarstva i državnih firmi u Srbiji, uključujući i tri miliona evra vredne ugovore o održavanju integrisanog zdravstvenog informacionog sistema.

Istraživanje BIRN-a pokazuje da su od 2013. godine do danas firme NITES grupe, a čiji je jedan od direktora Bojan Kisić, samo u Srbiji potpisale 27 ugovora vredna oko 26,8 miliona evra, same ili u konzorcijumu sa drugim firmama.

Mediji su danas preneli i da je Pokrajinski sekretar za zdravstvo, dr Zoran Gojković, član Kriznog štaba u borbi protiv koronavirusa, svojevremeno kao hirurg ortopedije u Kliničkom centru Vojvodine, optužen da je izdavanjem lažiranog lekarskog uverenja počinio krivično delo falsifikovanja isprave. Prema saznanjima Nova.rs, Gojkoviću nije suđeno jer je u avgustu 2013. godine sklopio dogovor sa Tužilaštvom o primeni instituta oportuniteta, čime je izbegao krivično gonjenje uplaćujući određenu sumu novca u humanitarne svrhe.

Krajem prošle godine Viši sud u Novom Sadu doneo je prvostepenu presudu kojom je grupa od 11 osoba, optužena za fingiranje saobraćajnih nesreća i mahinacija sa osiguranjem, nepravosnažno osuđena na ukupno 12 i po godina što zatvorskih, što uslovih, što kazni kućnog pritvora.

U odgovoru novosadskog Tužilaštva portalu Nova.rs navedeno je da je u slučaju Gojkovića “osumnjičeni izvršio obavezu naloženu rešenjem tužilaštva, a dokaz o izvršenoj uplati dostavio ovom Tužilaštvu”, odnosno uplatio izvesnu sumu novca u humanitarne svrhe, čime se odustalo od njegovog daljnjeg gonjenja.
Podelite