Peti oktobar mimo petog oktobra

5. oktobar 16:05

Peti oktobar kao stožer savremene srpske revolucije svoje korene poronalazi duboko u svetskoj istoriji. Naime, prvi zapisi o događajima vezanim za ovaj datum datiraju još iz srednjeg veka.

Bežeći od turske odmazde 5.oktobra 1813.godine, u selu Skela, pedeset žena i devojaka ne želeći da ih Turci obeščaste, skočile su u Savu i utopile se. Peti oktobar ostaće upamćen i kao dan kada je po prvi put pokrenut Orijent ekspres, ali i kao dan kada su velike demonstracije u Portugalu dovele do promene režima i državnog uređenja.

Oktobar 2005.godine doneo je Srbiji još jedan neslavni događaj: u prostoru kasarne Topčider, ispred podzemnog vojnog objekta Karaš pod nerazjašnjenim okolnostima poginuli su gardisti tada Vojske Srbije i Crne Gore: Dragan Jakovljević, iz Bele Reke kod Šapca i Dražen Milovanović, iz Tekije kod Paraćina. Njihova smrt i danas je predmet mnogih polemika, a tačan vinovnik zločina još uvek nije poznat.

Dragan i Dražen imali su 22 godine kada je njihov život tragično prekinut. Ostaje samo pitanje kada će istina ugledati svetlost dana.
Podelite