tVRđava oduševila Šapčane

5. oktobar 11:41

Novi eksponat u Narodnom muzeju Šabac – virtuelna realnost šabačke tvrđave, prvog dana privukao je veliki broj posetilaca svih generacija. Šapčani je večeras od 17 do 20 časova i sutra od 10 do 13 časova moći besplatno da dožive ovu jedinstvenu šetnju kroz Šabački tvrđavu s kraja 15. veka.

Šetnja šabačkom tvđravom, kakva je bila 1493. godine, do juče je bila nezamisliva. Ali zahvaljujući saradnji Narodnog muzeja Šabac, Pixels2Pixels i Tijane Zebić, doktorantkinje i stručnjaka za srednjovekovnu istoriju, svi posetioci muzeja mogu da kroz virtuelnu realnost proštaju šabačkom tvrđavom, koriste luk i strelu, žongliraju, ali i upijaju nova saznanja.

Ova jedinstvena platforma predstavlja pomak u načinu prezentovanja muzejskih sadržaja u Srbiji, a napravljena je u želji da se posetiocima pruži jedinstveno iskustvo.

"TVRđava" u virtuelnoj realnosti nastala je prema prikazu grada Šapca iz 1493. godine, koji se nalazi u "Svetskoj hronici" Hartmana Šedela, nemačkog lekara i istoričara. Ovaj prikaz je najstarija sačuvana ilustracija Šapca.
Podelite