Okrugli sto na FPN: SNS predložio set mera

19. septembar 15:12

Srpska napredna stranka (SNS) danas je učesnicima okruglog stola vlasti i opozicije na Fakultetu političkih nauka (FPN) predala dokument sa spiskom mera koje je spremna da prihvati i koje se uglavnom odnose na preporuke Crte, izjavio je član Predsedništva te stranke Nebojša Stefanović.

On je naveo da će u ponedeljak javnost obavestiti o svim konkretnim merama i zahvalio se organizatorima dijaloga na FPN.

Prema Stefanovićevim rečima, među merama SNS su i one koje imaju za cilj sprečavanje funkcionerske kampanje i zloupotreba javnih sredstava u kampanji.

On je potvrdno odgovorio na pitanje novinara da li je predloženo i da nadležni skupštinski odbor uskoro izglasa nedostajaće članove REM.

Izvršni direktor Fondacije za otvoreno društvo Milan Antonijević izjavio je da dokument sa predlogom mera koje je predložila SNS predstavlja korak napred i da sada šest meseci pred izbore postoji nešto opipljivo.

Antonijević je rekao da će Fondacija sigurno učestvovati i u dijalogu između evropskih parlamentaraca i opozicije i vlasti i da ne mora nužno da znači da je ovaj šesti okrugli sto na FPN poslednji jer su vrata za pregovore uvek otvorena.

Član Predsedništva Pokreta slobodnih građana (PSG) Petar Miletić dokument koji je predstavio SNS vidi kao pomak, najavio je da će taj pokret učestvovati u dijalogu sa evropskim parlamentarcima, ali je rekao i da još ne mogu da se izjasne o tome da li će ili neće učestvovati na predstojećim izborima.

Stranku moderne Srbije predstavljao je Vladimir Đurić koji je rekao da će detaljnije proučiti mere za koje je vlast istakla da će ih primeniti.

Lider Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović istakao je da je nedopustivo ne boriti se za poštene i fer izbore, osvrćući se na izostanak opozicionih partija sa okruglog stola, konkretno misleći na Savez za Srbiju (SzS).

Jovanović je mišljenja da ne postoje uslovi za poštene i fer izbore, ali da se on i njegova stranka za to bore.

Saša Šućurović iz Lige socijaldemokrata Vojvodine naveo je da mu je žao što u dijalogu nisu učestvovali oni koji su doneli izborni zakon.

Programski direktor Transparentnosti Srbije Nemanja Nenadić objasnio je da u dokumentu SNS nema preporuka njegove organizacije, već zajedničkih preporuka nekoliko nevladinih organizacija i izrazio žaljenje zbog toga.

On je rekao da je važno da su čuli cilj da će se menjati nešto u zakonima i da ima nekih stvari koje se čine korisnim.

"Dosta vremena je izgubljeno, ali ima dovoljno vremena da se izmene svi propisi", naveo je Nenadić.

Nenadić je rad Skupštine ocenio kao nedovoljnim kada je reč o izboru članova Saveta REM i naveo da problem postoji i u izboru članova Agencije za borbu protiv korupcije.

Preporuke su izneli i predstavnici Stalne konferencije gradova i opština.

Današnjem sastanku nisu prisustvovali članovi Republičkog javnog tužilaštva, a kao razlog za nedolazak opravdali su time da Tužilaštvo ne može učestvovati na političkim skupovima.

FoNet
Podelite