Da li je u Šapcu kvalitet vazduha ugrožen?

17. septembar 14:21

Povodom Svetskog dana zaštite ozonskog omotača, Šabački ekološki pokret, organizovao je javnu tribinu na temu “Industrija Šapca – zaštita životne sredine u Šapcu i ozonski omotač". Sa okupljenima, na temu kvaliteta vazduha i zagađenja u Šapcu razgovarali su predstavnici firme “Eliksir Zorka mineralna đubriva”.

Prethodnih mesec dana, na društvenim mrežama pokrenula se polemika, kakav vazduh u Šapcu udišemo? Na Svetski dan ozonskog omotača, prilika da se zabrinuti sugrađani, sretnu i porazgovaraju sa predstavnicima Fabrike mineralnih đubriva.

Neprijatni mirisi, osetili su se u gradu usled nepovoljnih vremenskih uslova. Iz fabrike Eliksir Zorka tvrde da nema razloga za brigu.

Oblak dima, koji se spustio u grad, može da sadrži čestice prašine, fluora i hlorovodonika, ali dvadesetčetvoročasovni monitoring koji se vrši na pet lokacija u gradu pokazuje da nikada nije došlo do odstupanja i da su svi parametri ispod dozvoljenih vrednosti.

Stanovnici Šapca, opravdano su se bunili, ali nema mesta za brigu. Fabrika mineralnih đubriva Eliksir Zorka saopštila je da uskoro počinju radovi na dogradnji njihovog dimnjaka, a nakon toga se očekuje da iz fabrike, umesto dosadašnjeg oblaka pare, izlazi potpuno prečišćen vazduh.
Podelite