Sindikati iz JKP Stari grad ponovo lažno optužuju TV Šabac za informacije koje nije objavila

25. jul 16:25

Pošto su predstavnici Saveza samostalnih sindikata Srbije i Samostalnog sindikata u JKP Stari grad shvatili da su lažno optužili našu televiziju da je objavila navodno Zajedničko saopštenje, na adresu redakcije RTV Šabac ponovo je stigao ispravljeni demanti na informacije koje su kako piše u demantiju, objavljene u našim vestima 22. jula. Informativna redakcija naše kuće saopštava da osim informacije o tome da sindikati ne podržavaju ovaj štrajk, a koja je objavljena u okviru saopštenja Gradske uprave, drugih navodnih informacija koje se demantuju, o navedenoj temi tog dana u našim vestima nije bilo. Ipak, kao televizija sa tradicijom prenosimo demanti sindikata iz ovog komunalnog preduzeća:

Netačni su navodi da sindikati u JKP Stari grad Šabac smatraju zahteve radnika nezakonitim i da ih ne podržavaju u “nezakonitoj obustavi rada”. Iako su se radnici sami organizovali, sindikati podržavaju sve zahteve radnika jer su oni legitimni i realni. Sindikati su se nekoliko puta obraćali i poslodavcu i gradskoj upravi, ali su obavešteni da solidarna pomoć neće biti isplaćena, čak su ironično to nazvali “13 platom”, stoga su se radnici JKP Stari grad organizovali i pokušavaju da na drugi način ubede osnivača i poslodavca o teškoj situaciji u kojoj se nalaze i uslovima u kojima rade.

Netačni su navodi gradske uprave da bi isplata solidarne pomoći uticala na povećanje cena komunalnih usluga jer nikada u istoriji postojanja komunalnog preduzeća cene komunalnih usluga nisu povećane zbog zarada zaposlenih već iz drugih razloga.
Poslodavac nije vodio računa o isplati minimalne zarade u prethodnom periodu, ipak su radnici pristali na vansudsko poravnanje i isplatu razlike u nekoliko rata. Međutim bez obzira na dogovor do te isplate još uvek nije došlo.

Zarade zaposlenih u JKP Stari grad, su za vrstu posla koji obavljaju izuzetno niske i neumesno je da ih poredimo sa drugima, posebno zbog specifičnosti posla i rizika koji oni nose. Osnovna zarada u JKP stari grad je na nivou minimalne cene rada, sve ostalo su naknade koje proističu iz rada, i promenljive su od meseca do meseca, uz prekovremeni rad.
Podelite