In memoriam Mladen Ognjanović: Radio je ono što je voleo

26. jul 16:41

U večnost je u petak otišao prvak Šabačkog pozorišta, Mladen Mlađa Ognjanović. Rođen je 1950. godine u Šapcu, a uz šabačko igrao je i u pozorištima u Tuzli, Beogradu i Vršcu. Dobitnik je mnogobrojnih glumačkih nagrada na festivalima u zemlji i inostranstvu. Sahranjen je juče na Donjošorskom groblju.
"Rođen je baš u zgradi pozorišta u glumačko-rediteljskoj porodici, a prvu ulogu sa samo dve rečence dobio je sa četiri godine u predstavi koju je režirao njegov otac, Aleksandar Ognjanović, jedan od osnivača Beogradskog dramskog pozorišta.
Već u osmoj godini igrao je glavnu ulogu u predstavi "Mrak na vrhu stepenica", a partnerka mu je bila majka, čuvena glumica Zagorka Isaković, koja je radila u Narodnom pozorištu u Beogradu.
Porodičnu glumačku tradiciju nastavila je i njegova sestra Ognjenka, kao i njena kćerka Anja.
Veliki bard čivijaškog teatra odigrao je više od 200 uloga u pozorištima u Šapcu, Tuzli, Beogradu, Vršcu. Sa radošću je pominjao rad u pozorištu "Boško Buha" i "Pinokio". Na daskama koje život znače proveo je duže od pola veka.
Mlađa Ognjanović više puta je nagrađivan na festivalima "Joakim Vujić" u Kragujevcu, "Ljubiša Jovanović" u Šapcu, Nušićevim danima u Smederevu...
Dobio je i "Brkove Zorana Radmilovića" u Zaječaru, "Ćurana" na Danima komedije u Jagodini, ali je govorio da mu je najveća nagrada to što radi ono što najviše voli.
Predstavom "Ključ" obeležio je tri i po decenije umetničkog rada, a publika ga najviše pamti po ostvarenjima u predstavama "Gimnastika za dva cvancika", "Rozenkranc i Gildenstern su mrtvi", ulozi Kočkarjova u Gogoljevoj "Ženidbi", kapetanu Iviliću u "Buzdovanu", Aleksi u Sterijinoj "Laži i paralaži".
Po odlasku u penziju, Mladen Ognjanović miris mastiksa u pozorištu zamenio je mirisom benzina. Obožavao je dorađene, tjunirane automobile i uživao u vožnji i poslu u mehaničarskoj radionici.
Za sebe je govorio da je veseljak koji voli najobičnije stvari. Iako je glumio sa najvećim imenima srpske i jugoslovenske pozorišne scene i obišao čitavu Evropu, voleo je da se druži sa "običnim ljudima".
Anđeoski, kako je i živeo, preminuo je u snu".
Sahrana Mlađe Ognjanovića zakazana je u nedelju, 25 jula, na Donjošorskom groblju u Šapcu.
Hvala Gordana Manjenčić i RTS Šabac

/ Tekst za In memoriam preuzet od koleginice Gordane Manjenčić, iz šabačkog Dopisništva RTS-a... Hvala... /
Podelite
  • Javnim časom za učenike osnovnih i srednjih škola u Šapcu počelo je današnje obeležavanje 80. godišnjice Krvavog marša. Kasnije, u Sabornoj crkvi Sv....
    24. sep
  • Na teritoriji Mačvanskog okruga u prethodna 24 sata, potvrđeno je 287 pozitivnih uzoraka na Kovid 19 i to - u Šapcu 117, Loznici 92, Bogatiću 24,...
    24. sep
  • Pojedinačno prvenstvo Srbije u boksu za seniore startovalo je juče u sali Ekonomske škole "Stana Milanović". Ljubitelji plemenite veštine imaju priliku...
    23. sep
  • Uspomena na dan kada je rođena Presveta Bogorodica Marija, u domu Joakima i Ane u Nazaretu, Mala Gospojina slavi se danas. Za ovaj veliki i važan praznik...
    21. sep