Buđenje: Čišćenje počinje već na sledećim izborima

12. jun 14:42

Ispred kompleksa „Ling Long“ u Zrenjaninu održana je konferencija za medije grupe stranaka, pokreta i udruženja, zajedno sa predstavnicima lokalnih udruženja i ekoloških aktivista, među kojima je i šabački Pokret Buđenje. Zatraženo poštovanje zakona i očuvanje životne sredine

Uz zastave Srbije i transparente koji pozivaju da se zaštiti priroda, poštuju mediji i zemlja Srbija sa svojim zakonima, učesnici protesta svih generacija okupili su se baš na ulazu gradilišta fabrike pneumatika. Ovoga puta niko od kineskog obezbeđenja nije se pojavio da bi ometao prisutne novinare, koji su izveštavali sa skupa. Istaknuto je da problem Linglonga nije samo problem Zrenjaninaca već čitave Srbije. "Ovo je problem za celu našu Srbiju i dugujemo izvinjenje građanima što se nismo ranije uključili" - naveo je u obraćanju predstavnik “Oslobođenja” Duško Kuzović. "Pokret Buđenje smatra da su poštovanje Ustava i zakona naše zemlje najvažnije odrednice koje će nas zaštiti od dolaska investitora koji se ponašaju kao okupatori i na najgrublji način krše prava na slobodu mišljenja, medijsku slobodu, pravo na govor i informisanost. Sve ove prekršaje su počinili radnici obezbeđenja kompanije Linglong u Zrenjaninu. Ono što je zabrinjavajuce jeste da se niko iz vodećih struktura nije oglasio povodom ovog incidenta, ali ni povodom svih malverzacija koje prate izgradnju ove fabrike, kao što je ulaganje u vodnu strukturu te fabrike i besplatno zemljište od 96 hektara, u situaciji u kojoj Zrenjaninci već godinama nemaju pijaću vodu i mogu samo da maštaju o takvim subvencijama", istakao je član Predsedništva Pokreta Buđenje Vladimir Terzić. Dodao je da Pokret Buđenje smatra dobrodošlim sve investitore, iz kog god kraja sveta da dolaze, ali je prvi uslov da moraju poštovati Ustav i zakone naše Srbije, kao što je to slučaj u svim normalnim zemljama. Da bismo zaštitili naša prava i slobode, pili čistu vodu i udisali čist vazduh, prvo moramo počistiti svoje dvorište od svih koji prave privatne dogovore, a na štetu svih nas. Čišćenje počinje na sledećim izborima, a za to nam je potrebno da se udružimo, kao što se deo opozicije već udružio u ovoj borbi za zdravlje nas i naše dece", na skupu u Zrenjaninu rekao je Terzić.
Kako je navedeno na skupu, koji je organizovao Pokret Oslobođenje, u saradnji sa Narodnom strankom, Strankom slobode i pravde, Demokratskom strankom, Pokretima Dveri, “Slobodna Srbija”, Buđenje i Novi optimizam, Udruženjima “Zaštitimo Jadar i Rađevinu”, “Bitka za Košutnjak”, i zrenjaninskim udruženjima, svi zahtevi će biti dostavljeni kineskoj ambasadi u Beogradu.
Podelite