Gori Srbija: Opasno paljenje njiva

29. oktobar 16:00

Nezvanični podaci NASE pokazuju da je Vojvodina u prethodnih nedelju dana bila područje sa najviše požara u Evropi. Na Nasinoj mapi koja se ažurira na svaka tri sata i koja pokazuje podatke koje prikuplja nekoliko satelita, područje Balkana se crveni od tačaka koje predstavljaju požare, a posebno se izdvaja Srbija, odnosno delovi Vojvodine.

Glavna vest u medijima u Srbiji, prethodnih dana jesu požari u Srbiji, skoro svi požari izazvani su ljudskim faktorom, i dok sateliti NASE beleže da u brojnim delovima sveta gore šume i njive, kod nas gore samo područja pod poljoprivrednim zemljištem.
Požari zabeleženi u Šapcu

-Zakon za zaštitu od požara zabranjuje bilo kakavo spaljivanje žetvenih ostataka ili postrnih ostataka. Bilo gde da primate požar, molimo građane da nam se obrate na broj telefona našeg operativnog centra 1985 i prijave o događaju, kaže Nebojša Petrović, zamenik komandira Vatrogasno-spasilačkog bataljona Šabac.

Po izveštaju Vatrogasno spasilačke jedinice u šapcu, u prethodnih mesec dana u našem okrugu zabeleženo je 93 požara na otvorenom.

-Bilo je dosta intervencija, što namernih što slučajnih, ali mi smo izlazili na sve pozive, i svaka intervencija je bila uspešno urađena, zaključio je Petrović.

Osim što je zakonom zabranjeno, paljenje žetvenih ostataka, je i izuzetno štetno za zemljište, ističu stručnjaci.

-Naši poljoprivrednici ne shvataju da oni rade suprotno svojim interesima, odnosno da svojim parcelama nanose veliku štetu. Paljenjem žetvenih ostataka se narušava bioravnoteža u zemljištu, troši se kiseonik iz zemljišta koji se godinama stvara. Stvaraju se anaerobni uslovi, na štetu aerobnih mikroorganizama, to su organizmi koji vrše razgradnju te biomase koja je jako značajna za naše zemljište, kaže Svetlana Zlatarić iz Poljoprivredne, stručne i savetodavne službe Šabac.

Dodaje da nema dovoljno organske materije u zemljištu, te bi zaoravanje žetvenih ostataka, značajno promenilo njegov sastav.
- Biomasa, se nedovoljno koristi, samim unošenjem biomase mi bi popravili i nadoknadili donekle unošenje organskih materija u zemljište. Naš je apel da se ne pali, dodaje Svetlana Zlatarić.

Zanimljivo je i da je pored nasinih satelita, požare na njivama u okolini Šapca, zabeležio i gugl, te se na gugl mapama može pronaći i njiva u Dublju koja gori.
Njiva koja gori u Dublju


Đ.M.
Podelite