Grad Šabac na obeležavanju 101. godišnjice proboja Solunskog fronta na Krfu

26. septembar 11:00

Delegacija grada Šapca juče je prisustvovala obeležavanju 101. godišnjice proboja Solunskog fronta na Krfu. Božidar Katić, član gradskog veća i Milutin Jekić, odbornik skupštine grada, zajedno sa delegacijom Mačvanskog Prnjavora koji je i pobratim Ageos Mateosa, na spomeniku Drinskoj diviziji u ovom selu, položili su vence i poklonili se senima naših slavnih predaka.

"Na ovom mestu boravili su, umirali i oporavljali se naši preci, vojnici slavne Drinske divizije. Na ovom mestu našli su spas, nadu i prijateljstvo u najtežim vremenima za naš narod. Iz ovog sećanja i ove priče niče nada da mi kao narod i država imamo budućnost" rekao je Katić.

Naša delegacija zatim je posetila i položila vence na grob Janisa Janulisa, velikog prijatelja Srbije i Srba. U prisustvu njegove porodice, predsednika opštine Južni Krf i meštana posebnu emociju je izazvalo pojavljivanje dece, članova KUD-a iz Mačvanskog Prnjavora koji su nosili zastave Srbije i Grčke. Baš njihovim izvođenjem pesme "Tamo daleko" završen je prvi dan zvanične proslave 101. godišnjice proboja Solunskog fronta na Krfu. Za danas je planirana poseta i zvanična proslava na ostrvu Vido, simbolu žrtve za slobodu i opstanak našeg naroda.
Podelite