Otvoreno pismo odbornika Skupštine opštine Paraćin

4. septembar 12:48

Odbornici Skupštine opštine Paraćin, jedne od tri lokalne samouprave u kojima Srpska napredna stranka nije na vlasti, uputili su otvoreno pismo javnosti, državnim i međunarodnim organizacijama za poštovanje ljudskih prava, u kome navode da su svakodnevno izloženi pretnjama, ucenama i iznuđivanju priznanja nepostojeće krivice. Za takvu situaciju optužili su lokalno povereništvo Srpske napredne stranke, lokalnu policiju i posebno odeljenje Višeg tužilaštva u Kraljevu.

U pismu koje je usvojeno na sednici Skupštine opštine Paraćin navedeni su primeri pritisaka i zloupotreba državnih institucija "u svrhu ostvarivanja političkih ciljeva SNS, kao i atmosfera u kojoj žive građani Paraćina. Odbornici se u pismu oštro protive metodama koje se koriste pod plaštom političke borbe, uključivanju policije u politički rad, nameštanju dokaza i insceniranju nepostojećih krivičnih dela, kao i iznuđivanju "priznanja" za krivična dela koja nisu izvršena.

Dodaje se da se protive i zloupotrebi hapšenja kao metode odmazde, pretnjama hapšenjem, pretnjama upotrebe državnih službi za uništavanje preduzeća, davanju ovlašćenja licima koja nemaju položaj u državnoj administraciji, medijskim manipulacijama i organizovanom korišćenju lažnih vesti od strane SNS, uz medijsku cenzuru. Sve navedene metode koriste se u Paraćinu u cilju "prekomponovanja" lokalne vlasti i onemogućavanja političkih protivnika Srpske napredne stranke da učestvuju na izborima, navodi se u pismu paraćinskih odbornika.

U otvorenom pismu detaljno su nabrojani primeri iznuđivanja "priznanja" uz nameštanje "dokaza", iznuđivanje "priznanja" pretnjom neosnovnanim pritvorom, optuživanja za nepostojeće "teško delo", pretnji hapšenjem da bi neko prešao u SNS ili napustio politiku, kao i otkaza i pritisaka na članove porodice.

Kako se navodi, na ovaj način se tretiraju privrednici, lekari, supružnici opštinskih funkcionera, odbornici i zaposleni u medijima.
Podelite