Protest bivših radnika "Zorka - Mineralna đubriva"

19. avgust 12:14

Bivši radnici šabačke fabrike „Zorka - Mineralna đubriva“ okupili su se u znak protesta ispred zgrade Televizije Šabac u želji da, kako kažu, skrenu pažnju nadležnim organima da im pomognu i reše višegodišnju nepravdu. Oni su redakciji Informativnog programa naše televizije predali saopštenje, koje u celosti prenosimo.

Poštovana redakcijo,

ovim putem vam se obraćaju bivši radnici fabrike “Zorka - Mineralna đubriva” a.d. Šabac, informacijom da je pre 10 godina, tačnije 4. avgusta 2009. godine, fabrika prodata od strane Agencije za privatizaciju Republike Srbije, za 3,4 miliona evra. Od tog novca, bivši radnici do danas nisu dobili ni jednog dinara, iako su im potraživanja utemeljena sa pravosnažnim, odnosno izvršnim sudskim presudama.
Ovakvim postupanjem, krše se osnovna ljudska prava, i to:

1. Pravo na pravično suđenje u razumnom roku, član 32. Ustava Srbije i
2. Pravo na imovinu, član 58 stav 1. Ustava Srbije.

Novac od prodaje fabrike bukvalno je bio sakriven na podračunu Agencije za privatizaciju Republike Srbije, od 2009 – 2012. godine. Od 2012 - 2014-. po odobrenju Ministarstva finanasija, novac je oročen kod poslovnih banaka, tako da je u tom periodu ostvarena kamata od 46,5 miliona dinara.
Dana 2.7.2015. godine , otvara se stečaj u fabrici “Zorka – Mineralna đubriva” i sav dobijeni novac od prodaje sa kamatom se prebacuje u stečajnu masu.
Dana 25.12. 2018. godine, odnosno 8.4.2019. dobijen je izveštaj od stečajnog upravnika , odnosno predsednika Privrednog suda u Valjevu, u kome se između ostalog kaže, da je taj isti novac ponovo oročen kod banke Poštanska štedionica.
Zvanično na računu ima 306 miliona dinara. Ovim putem apelujemo i molimo nadležne državne i lokalne organe, da nam pomognu i reše ovo višegodišnje pravno nasilje, navodi se u saopštenju bivših radnika fabrike "Zorka - Mineralna đubriva".
Podelite