UNS : Novi napadi na novinare i medije

11. januar 15:05

Udruženje novinara Srbije (UNS) pozvalo je danas Regulatorno telo za elektronske medije (REM) i radna tela za bezbednost novinara da hitno reaguju na najnovije napade na pojedine novinare i medije, saopšteno je na sajtu UNS.
UNS SAOPŠTENJE

"Emitovanjem filma pod nazivom 'Meta porodica' na nacionalnoj frekvenciji, i to u dva navrata, najdirektnije se utiče na bezbednost novinara i medija koje autor predstavlja kao strane plaćenike i saradnike domaćih i stranih obaveštajnih službi, ali i saradnike kriminalnih grupa", navode iz UNS. Prema navodima, UNS smatra da se emitovani sadržaj ne može svrtstati ni u jedan drugi žanr, sem u ogoljenu propagandu.
Etiketiranje novinara i medija kao neprijatelja države, samo zato što u svom izveštavanju imaju i kritički stav prema vlasti, opasan je presedan s potencijalno nesagledivim posledicama po njihovu bezbednost, tvrde iz UNS.
Kako se navodi, paradoksalno je da autor filma, koji svoj sadržaj zasniva na crtanju meta predsedniku države i članovima njegove porodice, to isto radi crtajući nove mete pojedinim novinarima, pritom ne iznoseći nijedan validan dokaz za izrečene kvalifikacije.
Udruženje novinara Srbije pozvalo je medije sa nacionalnom frekvencijom da svoju uređivačku politiku usklade s profesionalnim standardima i propisima, na osnovu kojih su i dobili pravo na korišćenje tog javnog dobra.
Iz UNS poručuju da u emitovanom sadržaju ima dovoljno elemenata da REM pokrene hitni postupak, prvo za zabranu emitovanja filma "Meta porodica", a onda i da protiv emitera pokrene odgovarajući postupak za utvrđivanje odgovornosti.
U ovakvim okolnostima, UNS ozbiljno razmatra svrhu učešća u Radnoj grupi za bezbednost novinara u kojoj predstavnici vlasti svojim ćutanjem pokazuju da se samo deklarativno zalažu za bezbednost novinara, navodi se na sajtu.






Podelite
  • Tim za škole odlučio je danas da od ponedeljka, 31. januara učenici od prvog do četvrtog razreda osnovnih škola nastavu pohađaju neposredno, dok će...
    28. jan
  • Prema izveštaju Zavoda za javno zdravlje juče je na području Mačvanskog okruga od 1.543 testiranih građana 671 bilo pozitivno na prisustvo Kovida-19. U...
    28. jan
  • Prošlo je dva meseca od jednog od incidenta na mostu u Šapcu. Protiv vinovnika napada na građane podnete su krivične prijave, iste čekaju u pripadnike...
    28. jan
  • Kada danas pogledamo sve što se dešavalo na šabačkom mostu pre dva meseca, sa gomilom snimaka, fotografija, dokaza svih vrsta, potpuno je neverovatno da...
    28. jan