Dragan Đilas za Novu: Ako predlog o izbornim uslovima bude "uz dlaku" Vučiću - protesti

16. jul 14:20

Predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas, rekao je u današnjem intervjuu za Dnevni list Nova da deo opozicije neće izaći na izbore ukoliko predlog unapređenja izbornog procesa koji treba da sačine posrednici iz Evropskog parlamenta, bude "uz dlaku" predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, već će organizovati proteste.

„Mi ćemo do 1. avgusta proslediti naše zahteve Evropljanima, verujem da će oni dati predloge koji će biti prihvatljivi za nas da izađemo na izbore. Ukoliko to budu predlozi koji će ići uz dlaku Vučiću, sa idejom: "Aj samo vi izađite na izbore pa da možemo da odahnemo", mi na te izbore nećemo izaći“, kazao je Đilas za dnevni list „Nova“. Đilas je naglasio da će u tom slučaju pozvati građane na protest i na ulici se „boriti za izborne uslove i slobodne izbore“.

„Nadam se da do toga ovoga puta neće doći, da će pritisak iz Evrope ipak biti dovoljan da oni popuste u ovome što su do sad napravili, da se malo vrate u normalu, da ljudi mogu da nas čuju i da ćemo na takve izbore izaći i na njima pobediti“, istakao je Đilas.

Govoreći o sastancima održanim u okviru međustranačkog dijaloga o izbornim uslovima uz posredovanje predstavnika Evropskog parlamenta, Đilas je rekao da taj dijalog kasni više meseci, da je morao da počne mnogo ranije i to preko platforme „Zum“.
Đilas je naveo da veruje da će se opozicija izboriti za „minimum“, da izbori budu „bar malo fer i pošteni“. „Daleko od onoga kakvi bi trebalo da budu, ali ipak da bude moguće na njima učestvovati“, dodao je on.

Komentarišući svoju raniju izjavu da vlast nema šanse da pobedi na izborima u Beogradu naredne godine, Đilas je rekao da svoj optimizam bazira na „zdravom razumu“ i na tome da Beograđani „imaju zdrav razum“.

Đilas je, za list Nova rekao da, prema rezultatima istraživanja za beogradske izbore, ujedinjena opozicija ima 39,4 odsto, navodeći da ujedinjena opozicija podrazumeva Stranku slobode i pravde, Pokret slobodnih građana, Demokratsku stranku, Pokret za preokret, Ne davimo Beograd, Zajedno za Srbiju, Narodnu stranku i Socijaldemokratsku stranku, „za koje smo sigurni da sutra ne bi ušli u vlast sa Aleksandrom Vučićem“.
Podelite
  • Javnim časom za učenike osnovnih i srednjih škola u Šapcu počelo je današnje obeležavanje 80. godišnjice Krvavog marša. Kasnije, u Sabornoj crkvi Sv....
    24. sep
  • Na teritoriji Mačvanskog okruga u prethodna 24 sata, potvrđeno je 287 pozitivnih uzoraka na Kovid 19 i to - u Šapcu 117, Loznici 92, Bogatiću 24,...
    24. sep
  • Pojedinačno prvenstvo Srbije u boksu za seniore startovalo je juče u sali Ekonomske škole "Stana Milanović". Ljubitelji plemenite veštine imaju priliku...
    23. sep
  • Uspomena na dan kada je rođena Presveta Bogorodica Marija, u domu Joakima i Ane u Nazaretu, Mala Gospojina slavi se danas. Za ovaj veliki i važan praznik...
    21. sep