Zeleni dogovor za Srbiju vratiće dostojanstvo poljoprivrednicima

14. jul 14:54

"Nebriga države o poljoprivredi dovela je do toga da danima stižu vesti da poljoprivrednici bacaju ili dele besplatno svoje proizvode jer prodajom ne mogu da nadoknade ni uloženo, a kamali da zarade i pristojno žive od posla kojim se bave" – navodi se u saopštenju Otvorene građanske platforme Akcija .

Poljoprivrednici se godinama unazad dovode na rub egzistencije. Otvorena građanska platforma Akcija ima jasan plan za vraćanje dostojanstva poljoprivrednim proizvođačima koji je definisan Zelenim dogovorom za Srbiju. Sa 200 evra subvencija svakom poljoprivredniku po hektaru, koliko predviđa Zeleni dogovor za Srbiju i usklađivanjem sa politikom Evropske unije, naši proizvođači neće morati da bacaju svoje proizvode ili da ih besplatno dele zbog niske cene otkupa.
Akcija se svojim programom zalaže i za navodnjavanje svake njive, 50 odsto bespovratnih sredstava za sve investicije u poljoprivredi isplaćenih unapred i poljoprivredne kredite sa jedan odsto kamate. To je održiva poljoprivreda, plan koji će stimulisati pokretanje novih i dugoročnih razvojnih poslova umesto kupovine kratkotrajnog socijalnog mira.
Otvorena građanska platforma Akcija poljoprivredu vidi kao jedan od ključnih činilaca u očuvanju životne sredine i agrarna politika zauzima jedno od najvažnijih mesta u Zelenom dogovoru za Srbiju koji za cilj, između ostalog, ima i vraćanje dostojanstva poljoprivrednim proizvođačima – stoji u saopštenju Otvorene građanske platforme Akcija.
Podelite