Osam Regionalnih centara za upravljanje otpadom

13. jul 15:15

Na Ubu je održan sastanak u vezi realizacije projekta izgradnje Regionalnog centra za upravljanje otpadom sa sanitarnom deponijom "Kalenić", kao i projekta uspostavljanja Kolubarskog funkcionalnog regiona za upravljanje čvrstim komunalnim otpadom.Reč je o nastavku aktivnosti u realizaciji projekta kojim se rešava pitanje zbrinjavanja komunalnog otpada za deo Republike Srbije kome gravitira preko 500.000 naših građana.

Domaćin sastanka bio je predsednik opštine Ub Darko Glišić,sa saradnicima koji je poželeo dobrodošlicu učesnicima ovog značajnog skupa.Prisutne je pozdravio i Zoran Petrović,direktor Regionalnog centra za upravljanje otpadom "Eko-Tamnava"d.o.o. Ub.

U radu sastanka učestvovala je Irena Vujović,ministarka zaštite životne sredine ,sa članovima Kabineta,koja je razgovarala sa predstavnicima lokalnih samouprava iz Mačvanskog i Kolubarskog upravnog okruga i grada Beograda o projektu izgradnje regionalnog sistema za upravljanje otpadom "Kalenić",čija se realizacija očekuje u narednom periodu.

"Ovo je kapitalni projekat koji je od suštinskog značaja za očuvanje životne sredine i unapređenje kvaliteta života naših građana. Po završetku radova, otpad će se na "Kaleniću" tretirati po najsavremenijim standardima. Ovakvim projektima sistemski rešavamo problem upravljanja čvrstim otpadom i stvaramo uslove za sanaciju i rekultivaciju nesanitarnih deponija" rekla je u svom obraćanju ministarka Irena Vujović.

Realizacija projekta planirana je u dve faze. Prva faza podrazumeva izgradnju Regionalnog sistema za upravljanje otpadom "Kalenić" na lokaciji Kalenić – Ub, odnosno izgradnja regionalne sanitarne deponije sa infrastrukturom - linije za separaciju otpada, saobraćajnice i dalekovoda. U ovoj fazi biće obuhvaćeno 11 lokalnih samouprava - Valjevo, Obrenovac, Lazarevac, Ub, Barajevo, Vladimirci, Lajkovac, Mionica, Koceljeva, Osečina i Ljig.

U drugoj fazi projekta,u kojoj će se uspostaviti regionalni sistem upravljanja otpadom na području lokalnih samouprava koje će gravitirati Regionalnom centru, u toku je izrada potrebne planske i tehničke dokumentacije. U ovoj fazi, očekuje se da će se priključiti još četiri lokalne samouprave sa područja Mačvanskog upravnog okruga - Loznica, Ljubovija, Krupanj i Mali Zvornik, kroz izgradnju transfer stanice.

Na sastanku su prisustvovali predstavnici svih šest lokalnih samouprava sa područja Mačvanskog upravnog okruga i direktori komunalnih preduzeća.

Po rečima ministarke Irene Vujović u narednom periodu u planu je izgradnja osam regionalnih centara za upravljanje otpadom koji će obuhvatiti više od 50 gradova i opština na području Republike Srbije.Za ovu namenu obezbeđeno je 100 miliona evra od Evropske banke za obnovu i razvoj.Prvi u nizu projekata koji će se realizovati je upravo "Kolubara Kalenić".
Sastanku je prisustvovao i Vladan Krasavac, načelnik Mačvanskog upravnog okruga.

Kabinet načelnika
Vladana Krasavca
Podelite
 • Sportsko-zabavna manifestcija Plivački maraton Jarak - Šabac održava se tradicionalno, danas i sutra u znak sećanja na Krvavi marš 1941. godine. Danas je...
  31. jul
 • Vikend na prelazu iz jula u avgust važi za najprometniji u letnjoj sezoni, pa ne čudi mnogo što je na graničnim prelazima gužva. Ko kreće na put, treba...
  31. jul
 • U poslednje vreme sve više pažnje usmerava se na bezbednost i zdravlje zaposlenih. Pored ostalih i sindikati šalju jasnu poruku da se na tome mora više...
  31. jul
 • Među brojnim udruženjima, aktivistima i građanima, u jučerašnjem protestu u Loznici učestvovali su i članovi pokreta Ne davimo Beograd - Dobrica...
  30. jul