Kon: Za nevakcinisane rizik veći

10. jul 15:05

Epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon izjavio je za Nova.rs da tokom leta ne očekuje neke nove mere, već samo razgovore o njihovom sprovođenju i eventualnim sankcijama. On je napomenuo da masovna okupljana, poput Egzita, jesu rizik, posebno za one koji nisu vakcinisani i podsetio da su za skupove sa više od 500 ljudi potrebne dozvole Kriznog štaba, što „Egzit“ ima.
„Potreba za muzikom i za zabavom, tu su i egzistencijalni razlozi, u takvoj situaciji uradili smo jedino što je moglo da se uradi“, rekao je Predrag Kon. On, ipak, upozorava da je za nevekcinisane rizik mnogo veći.
„Za nevakcinisane to je neprihvatljivo, rizik je za njih 30 puta veći“, ukazuje, bez obzira na sve mere predostostožnosti i testiranja koja se sprovode na „Egzitu“.
Kon je napomenuo da smo se opustili i da „poštovanje mera nije takvo kakvo bismo želeli“.
Već je jasan porast, a aktivnost virusa i koliki će porast zapravo biti, zavisi isključivo od našeg ponašanja“, istakao je on.
Prema njegovim rečima, kako sada stoje stvari, treba da se naviknemo na trocifrene brojke novozaraženih dnevno. „Samo se nadam da neće biti četvorocifrene“, upozorio je Kon.
Podelite