Svet svetkuje Nikolu Teslu

10. jul 13:41

Danas je 165. godišnjica rođenja Nikole Tesle. Njegov rođendan, 10. jul, obeležava se kao nacionalni dan nauke. Teslin rođendan postao je zvanično praznik i u Ontariju.

Pre 165 godina, 10. jula rođen je Nikola Tesla, jedan od najpoznatijih srpskih i svetskih pronalazača i naučnika. Autor je više od 700 patenata, registrovanih u 25 zemalja, od čega 112 u oblasti elektrotehnike. Poznavaoci nauke kažu da je "Tesla bio ispred svog vremena, da je izmislio 20. vek, ali i da je spojio dva milenijuma i tri veka". Svet je postao svestan veličine i svega što je Tesla predvideo, ali tek posle više od jednog veka. Teslin rođendan se obeležava i kao Dan nauke. Od ove godine i u kanadskoj pokrajini Ontario, 10. jul se obeležava kao dan Nikole Tesle. Predstavnica kraljice Elizabete i zamenica kanadskog guvernera za provinciju Ontario, Elizabet Doudsvel potpisala je Zakon o proglašenju 10. jula za Dan Nikole Tesle, čime je on stupio na snagu.
Nikola Tesla, pronalazač na polju elektrotehnike i radio-tehnike i naučnik svetskog glasa, rođen je 10. jula 1856, u selu Smiljanu, kod Gospića, u porodici paroha tadašnje Karlovačke mitropolije Milutina Tesle i protinice Đuke, rođene Mandić. Školovao se u Smiljanu, Gospiću, Rakovcu kod Karlovca, a kasnije u Gracu, u Austriji. Pre odlaska u SAD živeo je i radio i u Mariboru, Budimpešti, Parizu i Pragu.
Od 1884. do smrti živeo je u SAD. Umro 7. januara u Njujorku, gde je proveo najveći deo života Patentirao je oko 700 pronalazaka od kojih nekoliko desetina ima široku primenu, među kojima je i serija izuma koji čine temelj savremene radio-tehnike.
Podelite