Zajedno za Srbiju - Saopštenje

15. jun 17:00

U saopštenju za javnost prof. Siniše Mozetića, člana Resornog odbora za prosvetu GO "Zajedno za Srbiju - Šabac" se navodi:

Mnogo puta sam se upitao šta li bi se desilo kada bi neko treći poželeo da istestira đake širom naše Srbije. Iz nekog predmeta, u školama istog tipa. Pa te rezultate uporedi sa onim što piše u njihovim dnevnicim a i svedočanstvima. Verovatno bi bio dočekan neprijateljski, a za eventualni nesklad bi svim akterima ove drame bio kriv neko drugi.

Postavlja se pitanje ko je tu prvi i šta mu je činiti da ovaj scenario ne bude noćna mora prosvetnih radnika.
Mislim da je prvi Zavod za unapređenje vaspitanja i obrazovanja, koji treba da, uz pomoć države i svih njenih prosvetnih radnika,učini konačno ovu početnu pomisao o testiranju običnom i dobronamernom.

Za početak da školama takve testove šalje tromesečno, sa ključem ocenjivanja, koji bi pomogao i u famoznom i nikad ostvarenom “usaglašavanju kriterijuma”. U sastavljanje testova i ključeva ocenjivanja da na najbolji način uključi stručna veća, kao i da iskoristi iskustva zemalja čije se obrazovanje smatra uglednim.

Tromesečnim testom proveravalo bi se znanje iz jednog predmeta, stečeno u jednom tromesečju u školama i usmerenjima istog tipa. Sve škole koje učestvuju bi ga realizovale u jednom ili više odeljenja i, po završetku, dobile sumirani rezultat na nivou republike.Testova bi bilo kad i koliko je moguće, bar u početku.

Siguran sam da bi se u stručnim razgovorima na ovu temu čulo mnogo dobrih ideja. Rezultati testiranja da ne budu sudbonosni za učenike i njihove profesore, nego put kojim će se ocenama i svedočanstvima vrati validnost i sjaj, koji valjda svi želimo.
Verujem da bi se, stečenim iskustvima, predložena početna strategija ozdravljenja ocena i stvarnog uspeha naših učenika (tromesečni nacionalni testovi), vremenom promenila i učvrstila na najbolji način. Uviđanjem značaja ozdravljenja srpske prosvete učinili bismo značajan korak ka ukupno boljoj poziciji Srbije u svetu - kaže se u saopštenju prof. Siniše Mozetića, člana Resornog odbora za prosvetu, GO stanke "Zajedno za Srbiju - Šabac".
Podelite
 • Gradski odbor Srpske napredne stranke u Šapcu podneo je krivičnu prijavu protiv Nebojše Zelenovića, bivšeg gradonačelnika i lidera Zajedno za Srbiju i...
  16. jul
 • Prepali ste se naprednjački hajduci. Uvukao vam se strah u kosti zato što vas je konačno neko propitivao o tome kako je moguće da Ustavni sud, od aprila...
  13. jul
 • Gradski odbor Zajedno za Srbiju podržava inicijativu Srpske napredne stranke da tužilaštvo i nadležni sudovi konačno počnu da se bave izbornom krađom u...
  12. jul
 • Povodom manifestacije Megdan, sinoć održane u Šapcu, i zvižduka upućenih gradonačelniku Pajiću, saopštenjem za javnost, naslovljenim sa "Pajiću,...
  14. jun