Zajedno za Srbiju - Saopštenje

15. jun 17:00

U saopštenju za javnost prof. Siniše Mozetića, člana Resornog odbora za prosvetu GO "Zajedno za Srbiju - Šabac" se navodi:

Mnogo puta sam se upitao šta li bi se desilo kada bi neko treći poželeo da istestira đake širom naše Srbije. Iz nekog predmeta, u školama istog tipa. Pa te rezultate uporedi sa onim što piše u njihovim dnevnicim a i svedočanstvima. Verovatno bi bio dočekan neprijateljski, a za eventualni nesklad bi svim akterima ove drame bio kriv neko drugi.

Postavlja se pitanje ko je tu prvi i šta mu je činiti da ovaj scenario ne bude noćna mora prosvetnih radnika.
Mislim da je prvi Zavod za unapređenje vaspitanja i obrazovanja, koji treba da, uz pomoć države i svih njenih prosvetnih radnika,učini konačno ovu početnu pomisao o testiranju običnom i dobronamernom.

Za početak da školama takve testove šalje tromesečno, sa ključem ocenjivanja, koji bi pomogao i u famoznom i nikad ostvarenom “usaglašavanju kriterijuma”. U sastavljanje testova i ključeva ocenjivanja da na najbolji način uključi stručna veća, kao i da iskoristi iskustva zemalja čije se obrazovanje smatra uglednim.

Tromesečnim testom proveravalo bi se znanje iz jednog predmeta, stečeno u jednom tromesečju u školama i usmerenjima istog tipa. Sve škole koje učestvuju bi ga realizovale u jednom ili više odeljenja i, po završetku, dobile sumirani rezultat na nivou republike.Testova bi bilo kad i koliko je moguće, bar u početku.

Siguran sam da bi se u stručnim razgovorima na ovu temu čulo mnogo dobrih ideja. Rezultati testiranja da ne budu sudbonosni za učenike i njihove profesore, nego put kojim će se ocenama i svedočanstvima vrati validnost i sjaj, koji valjda svi želimo.
Verujem da bi se, stečenim iskustvima, predložena početna strategija ozdravljenja ocena i stvarnog uspeha naših učenika (tromesečni nacionalni testovi), vremenom promenila i učvrstila na najbolji način. Uviđanjem značaja ozdravljenja srpske prosvete učinili bismo značajan korak ka ukupno boljoj poziciji Srbije u svetu - kaže se u saopštenju prof. Siniše Mozetića, člana Resornog odbora za prosvetu, GO stanke "Zajedno za Srbiju - Šabac".
Podelite
  • Gradski odbor Demokratske stranke pozdravlja odluku Advokatske komore u Šapcu da privremeno obustavi rad kao i preporuku upućenu Adovaktskoj komori Srbije....
    24. sep
  • Strahujemo da je dug države prema bankarskom sektoru, to što je bankama dalo snagu, da se izvrši jedina promena koja je očito bila potrebna za ovu sramnu...
    24. sep
  • Koalicija NADA, koju čine POKS, DSS i 23 udruženja građana smatra da najnoviji pravni stavovi doneti od strane Vrhovnog kasacionog suda u pogledu...
    24. sep
  • Pravni odbor stranke Zajedno za Srbiju Šabac, izdao je saopštenje u kome se navodi da u potpunosti podržavaju odluke Advokatskih komora Šapca i Zaječara,...
    23. sep