Evropska zelena partija realizovala tri akcije

5. jun 14:56

U svetu se povodom Svetskog dana zaštite životne sredine pokreću brojne aktivnosti u koje je uključena javnost, a koje propagiraju odgovorni odnos prema okruženju.

Gradski odbor Evropske zelene partije Šabac, organizovao je u toku dana tri akcije. Promovisali su zdrav način života i sport tako što su biciklima otišli do Tabanovačke šljunkare, gde se nalazila divlja deponija, a potom su zasadili 40 stabala u selu Bojić.

Povodom akcija koje je Evropska zelena partija spovela, saopštenjem za javnost oglasila se predsednica Gradskog odbora Mina Mijalilović.

U saopštenju se navodi:

- "Neverovatno je da je nakon najave naše akcije čišćenja divlje deponije na Tabanovačkoj šljunkari, neko zapalio sve što se tu nalazilo, čime je ovo mesto postalo još ugroženije. Nekontrolisano sagorevanje je posebno opasno, zbog hiljade toksičnih jedinjnjenja, s obzirom na to da sa tu nalazio raznovrstan otpad. Ekstremno toksični, kancerogeni agensi ulaskom u atmosferu, predstavljaju rizik, ne samo za one koji to rade, nego i za stanovništvo. Otpad koji nije izgoreo, bezbedno je uklonjen, spakovan u džakove i u saradnji sa Javno-komunalnim preduzećem „Stari grad“, na adekvatan način odvezen na deponiju koja je za to predviđena. Nakon ove akcije, u toku dana, posadili smo 40 stabala tujica u selu Bojić. Cilj naših akcija je skretanje pažnje državnim institucijama, orgranima lokalne samouprave i široj javnosti na problem zagađenja. Takođe, veoma je važno raditi na edukaciji građana i razvijanju ekološke svesti, kao i sanacija divljih deponija i preduzimanje mera za sprečavanje da se one ponovo naprave. Deponije kontaminiraju zemlju, vazduh i vodu. Zagađenje i šteta po zdravlje koju one proizvode je velika. Zato je neophodan bolji sistem odnošenja smeća, kao i video nadzor na mestima gde su bile deponije, kao i maksimalne moguće kazne za nesavesne građane.

Otpad koji pronalazimo, kroz vazduh, zemljište i vodu ulazi u lanac ishrane i u našim organizmima, može da izazove razne bolesti.
Ljudi koji ovde odlažu otpad i sami se izlažu riziku od zaraznih bolesti. Nekoliko naučnih studija dokazalo je da zagađenost vode zemlje i vazduha utiče na razvoj trudoće i u 70% slučajeva, dolazi do malformacija krvnih sudova, mutiranja gena kod ploda, a takođe vrlo često je povezano i sa razvojem autizma. „Pomiri se sa prirodom, pomozi joj da se obnovi" - kaže se u saopštenju GO Evropske zelene partije Šabac.
Podelite
 • Zbog litije, koja se održava u čast slave Grada Šapca, u ponedeljak, od devet časova i 30 minuta do 12 časova, privremeno će za saobraćaj biti...
  19. jun
 • Nakon neliko dana boravka na VMA, gde je boravio zbog redovne kontorle, vladika Lavrentije izašao je iz bolnice i vratio se redovnim eparhijskim...
  19. jun
 • Srbija se od danas nalazi na listi zemlja za koje se ukidaju restrikcije na putovanje u Evropsku uniju - odlučio je Savet Evropske unije. Pored Srbije od...
  18. jun
 • Svečanom akademijom u Domu kulture "Vuk Karadžić", juče je obležen Dan grada Loznice. Loznica je proslavila 155. rođendan, a Svečanoj akademiji...
  17. jun