ETNO DOMAĆINSTVO „KOČIN KONAK“

2. januar 17:35

Etno domaćinstvo „Kočin konak“ u šumadijskom selu Gornja Sabanta, nadomak Kragujevca, specijalizovano je za izletnički turizam. Domaćinstvo se nalazi na magistralnom putu Kragujevac – Jagodina, nepunih dvanaest kilometara od centra Kragujevca, ušuškano medju šumadijskim brdima.



„Kočin konak“ smešten je na nadmorskoj visini od 400 metara i sa njegovog doksata pogled pada na padine Kupresa i Juhora, a po lepom danu seže sve do Rtnja. U njegovoj blizini je i pejzažno ambijentalna celina Lipar gde je, sredinom 19. veka, živeo i stvarao znameniti srpski pesnik i slikar Djura Jakšić. U Sabanti je napisao možda i najlepše pesme srpskog romantizma: „Na Liparu“ i „Ponoć“.

Domaćinstvo „Kočin konak“, pre nepunih deset godina, osnovali su Marija i Zoran Radovanović iz Kragujevca, na porodičnom imanju. U sastavu domaćinstva nalazi se i etno zbirka, sa predmetima upotrebljavanim u Šumadiji u minulim decenijama. Ima terene za sport i rekreaciju: za basket, fudbal na male golove i badminton i drugi dečiji dvorišni mobilijar.



Pored gastronomskih specijaliteta, turistička ponuda „Kočinog konaka“ obogaćena je vodičkim turama licenciranog turističkog vodiča za domaće i nemačko govorno područje.

Tekst je objavljen u okviru projekta „Sa ukusima zavičaja pred Evropu”, koji partnerski realizuju udruženja „Šumadinka” iz Kragujevca, „Omnibus” iz Pančeva i RTV Šabac iz Šapca, na sajtovima www.glassumadije.rs, www.pancevo.city i www.sabac.tv.

Projekat je podržalo Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.
Podelite