ODGOVORI!: Raša Nedeljkov i Branko Miljuš

27. april 21:48

U emisiji "Odgovori" televizije Šabac, gosti su bili Raša Nedeljkov programski direktor "Centra za istraživanje, transparentnost i odgovornost" i Branko Miljuš član veća opštine Stari grad i član predsedništva "Stranke slobode i pravde".

Programski direktor organizacije CRTA Raša Nedeljkov, rekao je, komentarišući sastanak lidera zapadnog Balkana najavljen za ponedeljak da on očekuje dijalog.

"Kao što se dijalog očekuje po mnogim drugim pitanjima tako se dijalog očekuje i po pitanju rešavanja problema između Kosova i Srbije. Da li će do toga doći ili ne, mi smo u mraku potpunom, mi ne znamo šta da očekujemo ili da ne očekujemo, sve se to odigrava između nekoliko ljudi u vrhu zemlje." - naveo je Nedeljkov.

Član veća gradske opštine stari grad i predsedništva "Stranke slobode i pravde" Branko Miljuš, dodao je da neznamo šta da očekujemo, jer nemamo pojma o čemu se razgovara.

"Nakon čuvenih pobeda od pet - nula ili sedam - nula, mi smo sada u novom istorijskom trenutku i čekamo neki novi datum. Imam strah da na bazi najava, se neće desiti ništa spektakularno, da ćemo imati još jednu rundu nekog dijaloga i to u nekom formatu o kome ćemo jako malo znati." - rekao je Miljuš.

Raša Nedeljkov istakao je u emisiji da od 2016. godine Vlada republike Srbije ne pravi zakon o završnom računu i ne upućuje ga parlamentu.

"Dokle god mi kao društvo pristajemo da stvari koje su protivzakonite postaju normalnost, mi ćemo sve više dolaziti do slučaja da su ponašanja poput kupovine glasova, prodaje glasova i pritisci biti sasvim normalne. Mi smo kao organizacija podneli nekoliko krivičnih prijava vezanih za korupciju u izbornom procesu, i dobili smo zvaničan odgovor od tužilaštva da je taj proces zaustavljen u policiji." - izjavio je Nedeljkov.

Branko Miljuš govorio je o protestima i zahtevima opozicije vlasti Aleksandra Vučića.

"Jedinstveni front stručnjaka, građana i političkih predstavnika, zajedno sa procesima građanske neposlušnosti u jednom trenutku će naterati ovu vlast da sedne za sto i da počnemo da govorimo o normalnosti." - objasnio je Miljuš.

Govoreći o tome da ne postoji dijalog vlasti i opozicije ni na jednom nivou, Raša Nedeljkov je rekao da je "ovo paradigma kako se doživljava vlast u Srbiji".

"Osvojio sam vlast, na način da sam mnoge birače dovodio u zabludu, neke sam i pritiskao a koristio sam medije tako da stvorim neuporedivu prednost za sebe u odnosu na protivnike. To je jedan začarani krug u kome se godinama krećemo, politička odgovornost u našoj politici ne postoji." - zaključio je Nedeljkov.

Govoreći o ciljevima "Stranke slobode i pravde" član predsedništva stranke Branko Miljuš rekao je da je "osnovni cilj sloboda i pravda kako i sam naziv kaže".

"Jedan od prioriteta jeste obrazovanje, moramo da uvedemo međunarodno priznate standarde, moramo mlade osposobiti da grade društvo kakvom mi težimo. Jedna od stvari koja je jako bitna vezana je za odnose Beograda i Prištine, mi imamo nešto što se zove deklaracija o pomirenju, koju bi usvojima oba parlamenta, jer jako je bitna atmosfera u kojoj se nešto dešava, mi smo ubeđeni da moramo da vratimo mir među građane." - zaključio je Branko Miljuš.
Podelite