Savremeni čuvari tradicionalnih vrednosti

8. jul 2012. 17:49

Biblioteka šabačka i Međuopštinski istorijski arhiv institucije su koje vode računa o kulturnom i istorijskom nasleđu grada. Fondovi i zbirke knjiga i dokumenata koji se čuvaju u depoima ovih ustanava datiraju od 18. veka, a zbog veće dostupnosti čitaocima Biblioteka je pre osam godina započela proces digitalizacije pisanih dela, a sprovođenje sličnih aktivnosti u najskorijem periodu planira i Arhiv.

VTR TRADICIJA I MODERNOST USTANOVA KULTURE
CH: pripremili Marko Maksimović, Aleksandar Pavlović
CH: Jelena Podgorac, bibliotekar-informator
CH: Radomir Petrović, direktor Istorijskog arhiva u Šapcu
CH: Dragan Ristić, Biblioteka šabačka

Traje: Zav.reči... pažnju svakog Šapčanina.
Na policama Biblioteke šabačke nalazi se skoro 190. 000 knjiga, od kojih 4. 500 čini Zavičajni fond biblioteke. Među njima izdvajaju se dela nastala između 1774 i 1867. godine.
Poput biblioteke, i Međuopštinski arhiv vodi računa o istorijskom nasleđu Šapca, te se u ovoj ustanovi mogu pronaći dokumenta iz različitih društvenih i vremenskih epoha.
Radi veće dostupnosti korisnicima, Biblioteka je još 2004. godine počela proces digitalizacije, pre svega knjiga iz zavičajnog fonda i periodične štampe, koji pruža mogućnost čitaocima da pregledaju neko od skoro tri stotine dela u elektronskom formatu.
Istorijski arhiv tokom poslednje četiri godine digitalizaciju redovno navodi kao jedan od najvažnijih procesa, ali se zbog nedostatka novčanih sredstava godinama odlaže. Ipak, direktor ove ustanove se nada da će već ove godine Arhiv ponuditi korisnicima digitalizovana dokumenta.
Šabac može da bude ponosan na kulturno i istorijsko nasleđe, a posebno na riznicu starih dela i dokumenata u ustanovama poput Biblioteke i Arhiva. Bilo da su knjige prošle proces konzervacije, poput pojedinih dela iz Biblioteke, ili se nalaze u elektronskom obliku, najvažnije je da čuvaju podatke dostupne Šapčanima.
Podelite
 • U Biblioteci šabačkoj u toku je tradicionalna novogodišnja izložba “Novogodišnje šarolije”, na kojoj su prikazani radovi polaznika Dečje kreativne...
  3. jan
 • Godišnja izložba pod nazivom “Novogodišnje šarolije”, svečano je otvorena u holu Aneksa Biblioteke šabačke. Na izložbi su prikazani radovi Dečje...
  25. dec 2018.
 • U galeriji Biblioteke šabačke, otvorena je izložba mlade šabačke umetnice Jovane Stojanac, pod nazivom "Putem Suštine: ljubav i božansko u nama"....
  19. sep 2018.
 • U Dvorani Vinaver u Aneksu Biblioteke šabačke, sutra će biti održana Kniževna kolonija, u organizaciji Opštine Ruma, Gradske biblioteke "Atanasije...
  19. sep 2018.