Sećanje na stradanja Jevreja i Roma u Zasavici

12. oktobar 19:12

Povodom stradanja pre osam decenija, kada su Jevreji i Romi streljani u Zasavici u oktobru 1941. godine, Šabac je posetio austrijski ambasador Nikolaus Lutterotti.

Gradonačelnik Šapca Aleksandar Pajić organizovao je prijem za ambasadora i predstavnike jevrejskih opština Beograd i Novi Sad. Tokom sastanka razgovali su o značaju čuvanja uspomene na žrtve koje su životom platile pripadnost jednom narodu.

- "U znak sećanja, položili smo vence na mesto stradanja šabačkih Jevreja, ali i Roma koji su 12. i 13. oktobra 1941. godine svirepo ubijeni" – rekao je Pajić.

Njegova ekselencija ambasador Austrije Nikolaus Lutterotti, ukazao je na značaj i ulogu Šapca tokom Kladovskog transporta.

- "Hteo bih da naglasim da su Jevreji iz Beča ovde kratko naši sklonište i da ih je grad primio pod svoje okrilje. Veoma je važno da znamo da izučavamo prošlost za bolju budućnost" – izjavio je Lutterotti.

Muzej šabačkih Jevreja za javnost je otvorio stalnu postavku za sve posetioce grada, kako bi saznali više o tragu koji su Jevreji ostavili u Šapcu.
Podelite
 • Advokati u Srbiji danas i sutra, 20. i 21. oktobra, obustavljaju rad u svim postupcima u znak protesta zbog pravnog stava Vrhovnog kasacionog suda o naplati...
  20. okt
 • Srpska pravoslavna crkva 20. oktobra obeležava praznik posvećen Svetim mučenicima Sergiju i Vakhu koji je u narodu poznatiji kao Srđevdan.Na ikonama se...
  20. okt
 • Pod sloganom “Nema nazad”, u Novom Sadu je održan protest kom su se priključila najveća udruženja za zaštitu životinja u Srbiji. Na taj način,...
  19. okt
 • U Šabačkom pozorištu će sutra , u 18h biti premijera lutkarske predstave za decu "ČAROBNI PASULJ" u dramatizaciji i režiji Cvetina Aničića.Ovo je prva...
  19. okt