Zbog nepoštovanja mera 150 hiljada dinara

4. oktobar 2021. 19:02

Mere koje je Vlada Republike Srbije, u skladu sa Odlukom Kriznog štaba, donela 16.juna, kao i izmene od 17. juna 2021.godine, sa kojima su sve lokalne samouprave Mačvanskog upravnog okruga upoznate danom donošenja i dalje se primenjuju.

Prema podacima Kriznog štaba na području Republike Srbije svakodnevno se povećava broj preminulih, zaraženih, hospitalizovanih i lica koja se javljaju na preglede u kovid ambulante.Povećanje novoobolelih prisutno je i na teritoriji Mačvanskog upravnog okruga, pa se epidemiološka situacija pogoršava.

Da bi sprečili dalji rast broja oboleleih moraju se svakodnevno sprovoditi nadzori i promocija vakcinacije kako bi što pre došli do kolektivnog imuniteta.

Koordinaciona komisija za inspekcijski nadzor uputila je hitan dopis Upravnim okruzima da se počev od četvrtka 30.septembra do ponedeljka 04. oktobra pojača intenzitet koordinisanih nadzora republičkih inspekcija i komunalne inspekcije /milicije, o čemu su rukovodioci inspekcijskih službi odmah obavešteni, kako bi sačinili plan nadzora za produženi vikend. I dalje postoji obaveza dostavljanja izveštaja o održanim manifestacijama sa preko 500 ljudi.

Redovni nadzori u primeni epidemioloških mera nastavljeni su svakodnevno,po utvrđenoj dinamici.Bez ograničenja radnog vremena mogu raditi:apoteke (uključujući veterinarske i poljoprivredne apoteke); benzinske pumpe u obavljanju delatnosti prodaje goriva; trgovinski, ugostiteljski i drugi objekati koji vrše dostavu hrane; ordinacije i laboratorije u kojima se pružaju medicinske i stomatološke usluge i veterinarske ordinacije i laboratorije i sl. i sve radnje-objekti u oblasti trgovine na malo- trgovinske i druge radnje, prodavnice.

Koordinisani inspekcijski nadzori usmereni su ka objektima i delatnostima koje su i u ovoj aktuelnoj situaciji prepoznate kao epidemiološki rizici i to: ugostiteljski objekti;objekti za organizovanje svadbi i drugih privatnih proslava; javni prevoz;objekti za organizovanje sportskih i rekreativnih događaja i sl; tržni centri i maloprodajni objekti;objekti turizma, koncerti.

Potrebno je obnoviti komunikaciju i neposrednu saradnju sa nadležnom policijskom upravom radi angažovanja pripadnika MUPa, u cilju pružanje podrške i bezbednosti u toku rada svim republičkim i lokalnim inspektorima.

Načelnici upravnih okruga i dalje su u obavezi da u saradnji sa rukovodiocima sanitarne inspekcije i rukovodiocima komunalne inspekcije odnosno milicije, izvrše usklađivanje planova rada, u odnosu na napred navedene prioritete nadzora,na način da ljudski resursi budu racionalno raspoređeni, shodno kapacitetima.

Načelnik Mačvanskog upravnog okruga Vladan Krasavac je u svakodnevnoj komunikaciji sa rukovodiocima republičkih inspekcijskih službi i inspekcijskih službi lokalnih samouprava sa područja Upravnog okruga,a u kontrole su uključeni svi raspoloživi ljudski i materijalni resursi.

Izveštaji o sprovedenim kontrolama svakodnevno se dostavljaju Mačvanskom upravnom okrugu.
Svaki inspektor u svom inspekcijskom nadzoru dužan je da se nadziranom subjektu legitimiše,čak i pre nego što nadzirani subjekt zatraži /osim u slučajevima prikrivene kupovine.

Od četvrtka 30. septembra do ponedeljka 04. oktobra kontrolisan je 991 objekat,a u nadzoru je učestvovalo 117 inspektora.Tokom nadzora protivepidemijskih mera inspektori su utvrdili nepoštovanje radnog vremena jednog objekta, pa je izdat jedan prekršajni nalog od 150.000 dinara.

Od 19.marta počeo je sa radom CENTAR ZA KOVID 19 MERE. Centar se nalazi na internet adresi inspektor.gov.rs. Svi zainteresovani mogu postaviti pitanja.

Na području Republike Srbije svakodnevno se povećava broj preminulih, novozaraženih, sve je više ljudi na bolničkom lečenju i lica koja se javljaju na preglede u kovid ambulante. Zdravstvena struka upozorava da je situacija zabrinjavajuća.


Kabinet načelnika
Vladana Krasavca
Podelite
 • Ministarka privrede Srbije Anđelka Atanasković otvorila je danas tradicionalnu Drinsku regatu u Ljuboviji i naglasila da manifestacija, promocijom...
  9. jul
 • Šabacki planinari ljubitelji vrhova preko 2000 metara,proterkli vikend, proveli su na prostoru između severozapadnog Kosova i Metohije i istočne Crne Gore,...
  4. jul
 • Direktan kontakt sa drogom u proseku je imalo oko 27 odsto mladih od 15 do 30 godina, pokazalo je istraživanje koje je sprovela Specijalna bolnica...
  23. jun
 • Leto na severnoj Zemljinoj hemisferi počelo je danas u 11:13 minuta, a na dan početka leta noć je najkraća, a obdanica najduža - trajaće 15 sati i 36...
  21. jun