Mačvanski upravni okrug: U svim lokalnim samoupravama povećan broj pozitivnih na Covid 19

14. septembar 10:56

Prema podacima Kriznog štaba na području Republike Srbije svakodnevno se povećava broj preminulih , zaraženih, hospitalizovanih i lica koja se javljaju na preglede u kovid ambulante. Povećanje novoobolelih prisutno je i na teritoriji Mačvanskog upravnog okruga,pa se epidemiološka situacija pogoršava,a najveći broj obolelih je u populaciji od 20 do 49 godina - kaže se u saopštenju načelnka Mačvanskog upravnog okurga.
Da bi sprečili dalji rast broja oboleleih moraju se svakodnevno sprovoditi nadzori i promocija vakcinacije kako bi što pre došli do kolektivnog imuniteta. Radna grupa za suzbijanje virusa Kovid 19 uputila je hitan dopis Upravnim okruzima da se dostavi spisak manifestacija na teritoriji Upravnog okruga sa uslovima pod kojima se manifestacija može održati, radi održavanja visokog nivoa zaštite od širenja Kovid 19.
Redovni nadzori u primeni epidemioloških mera nastavljeni su svakodnevno,po utvrđenoj dinamici.Bez ograničenja radnog vremena mogu raditi:apoteke (uključujući veterinarske i poljoprivredne apoteke); benzinske pumpe u obavljanju delatnosti prodaje goriva; trgovinski, ugostiteljski i drugi objekati koji vrše dostavu hrane; ordinacije i laboratorije u kojima se pružaju medicinske i stomatološke usluge i veterinarske ordinacije i laboratorije i sl. i sve radnje-objekti u oblasti trgovine na malo- trgovinske i druge radnje, prodavnice.
Od momenta ublažavanja mera uočen je smanjen broj nadzora,a u najvećem broju nisu izricane mere.Na terenu je evidentno da se mere ne poštuju i da je prisutno njihovo drastično kršenje,što predstavlja nerealnu sliku u odnosu na utvrđeno stanje i preduzete mere.
U skladu sa gore navedenim, shodno obavezama i odgovornosti Radne grupe za suzbijanje širenja virusa Kovid19 prema Kriznom štabu i Vladi Republike Srbije, kao i zbog bezbednosti i sigurnosti građana, a prepoznavši nadolazeću neposrednu opasnost za zdravlje građana zbog pojave novog Delta soja Korona virusa, nalaženo je da se i nadalje mobilišu svi raspoloživi kapaciteti angažovanih inspekcijskih službi prepoznavanjem delatnosti koja nosi rizik u ovom trenutku sa fokusom na kontrolu broja korisnika i uslova za obezbeđivanje propisane distance u objektu shodno odredbama Uredbe Vlade i Naredbe ministra zdravlja.
Dopisom Koordinacione komisije za inspekcijski nadzor od 10.septembra 2021.godine, potrebno je pojačati koordinisane nadzore u produženim vikendima 10.09-12.09,16.09.-19.09. i 23.09.-26.09.2021.godine.
Potrebno je kontrolisati i ostale propisane mere.
Koordinisani inspekcijski nadzori usmereni su ka objektima i delatnostima koje su i u ovoj aktuelnoj situaciji prepoznate kao epidemiološki rizici i to: ugostiteljski objekti;objekti za organizovanje svadbi i drugih privatnih proslava;javni prevoz;objekti za organizovanje sportskih i rekreativnih događaja i sl.; tržni centri i maloprodajni objekti;objekti turizma.
S obzirom na vrstu okupljanja i očekivane rizike po bezbednost inspektora odnosno komunalnih milicionara,potrebno je obnoviti komunikaciju i neposrednu saradnju sa nadležnom policijskom upravom radi angažovanja pripadnika MUPa, u cilju pružanje podrške i bezbednosti u toku rada svim republičkim i lokalnim inspektorima.
Načelnici upravnih okruga i dalje su u obavezi da u saradnji sa rukovodiocima sanitarne inspekcije i rukovodiocima komunalne inspekcije odnosno milicije, izvrše usklađivanje planova rada, u odnosu na napred navedene prioritete nadzora,na način da ljudski resursi budu racionalno raspoređeni, shodno kapacitetima.
S tim u vezi načelnik Mačvanskog upravnog okruga Vladan Krasavac je u svakodnevnoj komunikaciji sa rukovodstvom gradova i opština sa područja Upravnog okruga,a u kontrole su,na osnovu dopisa Radne grupe za suzbijanje širenja virusa Kovid 19,od 12.jula 2021.godine,uključeni svi raspoloživi ljudski i materijalni resursi.
Izveštaji o sprovedenim kontrolama svakodnevno se dostavljaju Mačvanskom upravnom okrugu.
Svaki inspektor u svom inspekcijskom nadzoru dužan je da se nadziranom subjektu legitimiše,čak i pre nego što nadzirani subjekt zatraži /osim u slučajevima prikrivene kupovine /.
Od petka 10.septembra do ponedeljka 13.septembra kontrolisano je 739 objekata,a u nadzoru je učestvovalo 69 inspektora.Tokom nadzora protivepidemijskih mera inspektori nisu utvrdili nepravilnosti.
Od 19.marta počeo je sa radom CENTAR ZA KOVID 19 MERE.Centar se nalazi na internet adresi inspektor.gov.rs Svi zainteresovani mogu postaviti pitanja.
Pored poštovanja propisanih epidemijskih mera,značajnu ulogu u suzbijanju širenja virusa Kovid 19 igra proces vakcinacije građana.Na području Republike Srbije raste broj preminulih, novozaraženih ,sve je više ljudi na bolničkom lečenju i lica koja se javljaju na preglede u kovid ambulante.Zdravstvena struka upozorava na četvrti talas,a na udaru su nevakcinisana lica.Zato je neophodno ubrzanje procesa vakcinacije, posebno populacije mlađe starosne dobi.
Podelite
 • Danas su protestvovali advokati. Protest je održan ispred Vrhovnog kasaciong suda u Beogradu, ali i u svim većim gradovima Srbije. Razlog za ovaj protest...
  20. sep
 • U skladu sa tradicijom, i na ovoj Čivijadi u vanrednim uslovima, izabran je novi predsednik Čivijaške republike, čiji će mandat trajati godinu dana. Ove...
  18. sep
 • Čivijada je ove godine održana skromno i tiho, nekako suprotno njenoj prirodi. Kada uzmemo u obzir da ove godine neće biti ni Karnevala ni Šapačkog...
  18. sep
 • Poštovana gospođo Radojičić, obraćamo vam se kao stručnom lici u ZJZ i pitamo vas da li ćete mirno posmatrati da politikanti, poltroni, ljubitelji...
  17. sep