Obeležena 107. godišnjica "Noćne krvave bitke na Drini"

9. septembar 11:56

U sredu 08.septembra 2021.godine obeležena je 107. godišnjica „Noćne krvave bitke na Drini“, na Limanskoj adi u Badovincima u kojoj je hrabra srpska vojska branila Srbiju i Mačvu od nadmoćnijeg neprijatelja.

Svečanost je započela intoniranjem himne Republike Srbije "Bože pravde", a potom je intonirana i himna Vojske Kraljevine Srbije, "Marš na Drinu", inspirisana pobedom ratnika Topličkog kraja ,koji su tokom nastvka borbi zbog svoje hrabrosti i čvrstine nazvani II Toplički gvozdeni puk.

Parastost poginulim borcima služili su sveštenici crkve Svete Trojice.
U ime domaćina,opštine Bogatić učesnike svečanosti je pozdravio predsednik Milan Damnjanović.

"Iskoristio bih i ovu priliku da se zahvalim Zoranu Đorđeviću i Draganu Josipoviću, koji su svojim trudom, radom i entuzijazmom okupili sve nas danas ovde i ovo spomen obeležje uredili, da se ne zaboravi i da nas svakog 08.septembra podseti na sve heroje koji su izvojevali veliku bitku na ovom mestu", rekao je između ostalog u svom obraćanju predsednik Milan Damnjanović.
Prisutne je pozdravio pomoćnik predsednika opštine Matija Milovanović koji je poručio da ovo spomen obeležje treba da postane mesto zajedničkog okupljanja, sećanja i učenja o prošlosti, a sve zarad stvaranja lepše i sigurnije budućnosti, koji je okupljenima pročitao i zapis vojnika Stanoja Đorđevića, učesnika bitke na Limanskoj adi.

U ime Mačvanskog upravnog okruga obratio se načelnik Vladan Krasavac pozdravljajući učesnike svečanosti i iražavajući zahvalnost svima koji su doprineli da se od zaborava sačuva ova istorijska pobeda srpskog naroda u Velikom ratu.I ubuduće Limanska ada će biti mesto okupljanja i podsećanja na slavnu prošlost našeg naroda,koja se mora prenositi mladim pokolenjima.

Autor knjige "Mačvani u balkanskim ratovima i u Prvom svetskom ratu", istoričar Dragan Josipović, predstavnik Udruženja potomaka ratnika 1912.-1920. iz Bogatića, podsetio je o istorijskim činjenicama vezanim za početak Velikog rata, kako na području Mačve, tako i Srbije.
U ime Udruženja potomaka ratnika 1912.-1918. Republike Srbije, prof. dr Miladin Ševarlić, izrazio je želju da spomen kompleks i u narednim godinama ostane uređen i kao takav ostavljen pokolenjima, koji će slušati čas istorije o događajima iz prošlosti na ovom mestu.

Krajem avgusta 2019.godine na Limanskoj adi,aktivnošću i zalaganjem potomka palih ratnika, podignuto je spomen obeležje, u čast sećanja na slavne pretke koji su vojevali za otadžbinu ,kako bi se njihova hrabrost i junaštvo sačuvali od zaborava za pokolenja koja dolaze.

"Mi se trudimo koliko je u našoj moći da vratimo sećanje na naše pradedove i podsetimo sve koji ne znaju da su ovde napisane zlatne stranice srpske istorije. To nam je dužnost i uz veliku pomoć opštine Bogatić, mi to uspevamo", naveo je Zoran Đorđević, potomak ratnika Drugog Topličkog gvozdenog puka.

Vence na Spomen krst položile su delegacije Vojske Republike Srbije, opštine Bogatić,Mačvanskog upravnog okruga,Mesne zajednice Badovinci,Posebne jedinice policije, delegacija grada Prokuplja,predstavnici opština Kuršumlija i Lazarevac, udruženja Snaga srpskih ocila, udruženja potomaka iz Bogatića, Kosanice i SUBNOR-a Bogatić.
Predsednik Skupštine grada Prokuplja, Dejan Lazić,predsednik opštine Bogatić Milan Damnjanović i potomak ratnika Zoran Đorđević, su ispred Spomen obeležja uručili Blagodarnice zaslužnim pojedincima i kolektivima za doprinos obeležavanju pobede II Topličkog gvozdenog puka u bici na Drini i čuvanju od zaborava velike pobede srpske vojske u Prvom svetskom ratu.
U umetničkom delu svečanosti pesmu napisanu za ovaj događaj govorio je badovinački pesnik Dragoljub Bata Cvetuljski, a nastupila je i pevačka grupa "Drina" iz Badovinaca.

Kabinet načelnika
Vladana Krasavca
Podelite
 • Na 53. Čivijadi "Izostao je poziv aktuelnom predsedniku i uobičajena primopredaja, nije bilo konkursa za najmlađe Čivijaše, ne zna se ko su članovi...
  20. sep
 • Grad Šabac u saradnji sa Savetom za koordinaciju poslova bezbednosti u saobraćaju na putevima na teritoriji grada Šapca i Agencijom za bezbednost...
  20. sep
 • Pod sloganom “Epidemija smeha” sinoć je u Šapcu otvorena 53. Čivijada. Građanima se danas tradicionalno obratio čivijaški dobošar, a u večernjim...
  17. sep
 • Iz budžeta grada Šapca za vantelesnu oplodnju, ove godine, izdvojeno je 1.500.000 dinara. Pet parova koji će dobiti novu priliku da se ostvare kao...
  16. sep