Evropska zelena partija - Saopštenje

26. maj 15:11

Povodom pomora ribe u Cerskom obodnom kanalu u blizini Istočne radne zone u Šapcu, izazvan izlivanjem otpadnih industrijskih voda ponovo se oglasila Evropska zelena partija. Oni traže da se svi privredni subjekti u Istočnoj radnoj zoni u Šapcu, priključe na javno postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda.

- "Pomor ribe u Cerskom obodnom kanalu u neposrednoj blizini Istočne radne zone u Šapcu izazvan izlivanjem otpadnih industrijskih voda razotkrio je činjenicu da svoje otpadne vode, bez obzira da li obavljaju njihov prethodni tretman, pojedine kompanije i dalje ne izlivaju u javno postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda i na taj način egzistiraju kao potencijalni ekološki faktor rizika.

Postavlja se pitanje da li su građani koji plaćaju ovu uslugu kroz uvećane račune i očekuju zdraviju životnu sredinu diskriminisani u odnosu na kompanije koje imaju mogućnost da se priključe na postrojenje, a nisu to učinile. Da li je moguće da neke od njih godinama posluju na način koji predstavlja kockanje sa zaštitom životne sredine? Postavlja se i pitanje koji inspekcijski organi su tim kompanijama dozvolili obavljanje delatnosti bez primene svih mera za sprečavanje eventualnih ekoloških akcidenata. Kao i pitanje kako su dozvole dobile kompanije koje posluju u delovima Istočne radne zone gde uopšte ne postoji kanalizacija, a zna se da njihovi proizvodni procesi produkuju štetne otpadne vode, kao što je to slučaj sa čuvenim izlivanjem otpadnih voda u lagunu na obali Save za koje krivci još uvek nisu poznati.

Dok čekamo konačni izveštaj ekološke inspekcije koje hemikalije i iz kog postrojenja su prouzrokovale pomor ribe, obaveštavamo javnost o zvaničnim podacima dobijenim iz JKP “Vodovod” Šabac koji nas informišu koje su kompanije u Istočnoj radnoj zoni priključene na javno postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda, a koje, iz bilo kog razloga, nisu. Na osnovu ovih podataka, od inspekcijskog organa zaduženog za proveru ispunjenosti uslova za dobijanje dozvole za obavljanje delatnosti, zatražićemo informacije o svakom slučaju pojedinačno, i o tome obavestiti javnost.

Evropska zelena partija želi da se poštuju svi zakonski propisi iz oblasti zaštite životne sredine i iskoriste sve mogućnosti u prevenciji ekološki štetnih događaja. Zato ćemo nastaviti da sarađujemo sa inspekcijskim organima, kompanijama i nadležnim javnim preduzećima i institucijama, prikupljamo informacije i predlažemo strategije kako bi svi privredni subjekti dobili priliku da na pravilan način zbrinjavanju svoje otpadne vode, štite životnu sredinu i posluju po principima održivog razvoja i cirkularne ekonomije.

Želimo da istaknemo svetao primer kompanije Hemofarm AD Vršac i njihovog pogona u Šapcu koji poseduje i sopostveno prečišćavanje otpadnih voda kojim ostvaruje uštede u energiji i sirovinama i priključen je na javni sistem prečišćavanja otpadnih voda” – kaže se u saopštenju Evropske zelene partije.
Podelite
  • Na teritoriji Mačvanskog okruga, juče je potvrđeno 15 pozitivnih uzoraka na Kovid 19 – od toga u Šapcu – 3. Novoobolelih u Krupnju je 6, Loznici –...
    1. jun
  • Na teritoriji Mačvanskog okruga, juče je potvrđeno je 15 pozitivnih uzorka na Kovid 19 – od toga u Šapcu 3. Novobolelih u Loznici je 7, Bogatiću 3 i...
    28. maj
  • Na teritoriji Mačvanskog okruga, juče je potvrđeno 23 pozitivna uzorka na Kovid 19 – od toga u Šapcu – 6. Novoobolelih u Bogatiću je 5, Loznici –...
    26. maj
  • Zavod za javno zdravlje Šabac, obaveštava građane koji su prvu dozu vakcine primili na vakcinalnim punktovima u seoskim mesnim zajednicama, da revakcinu...
    24. maj