UG "Cerski marš": Ostanemo li bez Cera, ostali smo bez korena

6. april 12:50

"Plan je da se najlepši deo grebena Cera pretvori u kamenolom", upozorava šabačko Udruženje građana "Cerski marš". U njihovom saopštenju se navodi da firma Rudar iz Beograda od Ministarstva rudarstva i energetike dobila rešenje po kome treba da izvrši sve pripremne radnje i ispita da li se na lokalitetu Dvorište nalazi granit, koji bi se kao tehnički kamen mogao eksploatisati.
"Na osnovu dostupnih informacija sa sajta Ministarstva rudarstva i energetke navedenih u rešenju pod brojem 310-02-01568/2020-02 saznajemo da će firma PD RUDAR RNM D.O.O iz Beograda da izvrši sve pripremne radnje i ispita da li se na lokalitetu Dvorište nalazi granit, koji bi se kao tehnički kamen mogao eksploatisati.
Plan je da se najlepši deo grebena Cera pretvori u kamenolom. Ministarstvo je dalo dozvolu da se na prostoru od više hektara utvrdi bušotinama od 30 do 45 metara da li se u toj zoni nalazi granit. Dovoljno je da volite Cer i da ste o njemu malo čitali da vam bude jasno da tu granita ima i da upravo tamo gde traže počinje granitna podloga grebena Cera.
Ovaj kamenolom uništio bi potpuno biljni, životinjski svet, onemogućio dalje bavljenje poljoprivredom i ozbiljno ugrozio živote i zdravlje stanovnika okolnih sela.
Podsećanja radi, ovo je predeo izuzetnih odlika i nalazi se u drugom režimu zaštićenog područja.
Takođe područje koje je predmet ispitivanja obuhvata Trojanov grad koji je u procesu zaštite, kao i Konjušu koja je još od 1975.godine zaštićeni spomenik kulture i mesto na kome je počela Cerska bitka.
Poštovana gospodo, duže od decenije peške idemo put Cera da se poklonimo senima onih koji su nas svojom žrtvom sačuvali. Cer za nas nema alternativu, ostanemo li bez Cera, ostali smo bez korena, a dozvolio li to mi dalje nemamo kuda. Izgubimo li Cer, izgubićemo sebe, zato vam ljubazno i srdačno poručujemo - MARŠ SA CERA" - kaže se u saopštenju Udruženja građana"Cerski marš".
Podelite
  • Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave Svetog Georgija, velikomučenika i jednog od prvih stradalnika za hrišćansku veru. Praznik je u...
    6. maj
  • Vaterpolisti Šapca plasirali su se u polufinale plej ofa Super lige, za finale boriće se sa prvim favoritom lige - Radničkim iz Kragujevca. Mačva osvojila...
    6. maj
  • Zaposleni Galeba pokazali su veliko interesovanje za vakcinaciju u prostoru svoje kompanije, a rukovodstvo još jednom svoju društvenu odgovornost. U ime...
    5. maj
  • Na teritoriji Mačvanskog okruga juče je potvrđeno 55 pozitivnih uzoraka na Kovid – 19 – od toga u Šapcu – 29. Novoobolelih u Loznici je – 13,...
    5. maj