Šabac domaćin prve etape biciklističke trke Beograd - Banja Luka

1. april 16:14

15. Međunarodna biciklistička trka Beograd - Banja Luka biće vožena od 22. do 25. aprila, a domaćin prve etape biće grad Šabac. U biciklističkom karavanu, jednom od najvećih sportskih događaja u regionu, naći će se oko 400 ljudi, sa 175 biciklista iz 35 zemalja sveta. Šabac, kao grad sporta, zasigurno će biti dobar domaćin i ovog sportskog događaja, a biće to prilika i za njegovu svojevrsnu promociju.

Trka već godinama ima status manifestacije od posebnog značaja za Republiku Srpsku i Srbiju i najbolji je primer dobre saradnje i dodatnog povezivanja našeg naroda sa obe strane Drine kroz sport.

Trka Beograd - Banjaluka jedino je biciklističko takmičenje u regionu koje se nalazi u prvoj kategoriji Svetske biciklističke Unije (UCI).

Na trci će nastupiti 175 biciklista iz 35 svetskih zemalja. Intesovanje najvećih svetskih timova je iz godine u godinu sve veće, a tokom 2021. trka će u svom 15. izdanju ugostiti timove iz Španije, Italije, Nemačke, sa Novog Zelanda, iz Kambodže, Rusije, Sjedinjenih Američkih Država, Poljske, Slovačke, vozače iz Holandije, Francuske, Austrije kao i ekipe iz celog regiona.

Medju učesnicima će biti i kompletna reprezentacija Srbije predvodjena našim profesionalnim vozačima.

Šabac i Obrenovac će ove godine prvi put u istoriji trke Beograd - Banjaluka i zvanično biti etapna mesta.

Tokom četiri trkačka dana karavan u kojem će biti više od 400 ljudi prećiće više od 1000 kilometara kroz Srbiju i Republiku Srpsku.

Titulu brani Klub iz Poljske, Mazovše Serce Polski i njihov vozač Jakub Kuba Kačmarek koji je slavio na prošlogodišnjem takmičenju i tako poneo žutu majicu.

Prošle godine trka Beograd - Banjaluka je uz biciklističku Trku kroz Srbiju i Svetsko prvenstvo u rvanju u Beogradu bila jedino medjunarodno takmičenje koje je održano u našoj zemlji.

Zbog pandemije koronavirusa 70 posto svetskih medjunarodnih takmičenja i biciklističkih trka je otkazano, a trka Beograd - Banjaluka je tokom 2020. održana besprekorno. Iapoštovale su se sve mere u borbi protiv pandemije koronavirusa i tokom trke nije zabeležen ni jedan slučaj zaražavanja, što dodatno govori u prilog da je trka organizovana na najvišem svetskom nivou.

Po kvalitetu, prošlogodišnje takmičenje je bilo najbolje do sada, a ove godine očekuje se još jača konkurencije koju će upotpuniti dolazak svetski poznatog tima Viskonti iz Italije.

Trka je ne samo sportski, već i turistički dogadjaj, koji ima za cilj promociju najlepših prirodnih i turistički destinacija u Srbiji i Republici Srpskoj.

Cilj organizatora medjunarodnih sportskih dogadjaja, Asocijacije za sport(AFS), na čelu sa direktorom Vladimirom Kuvaljom je povezanost i promocija najvećih turistički centara i gradova na našim prostorima, a tokom godina partneri u organizaciji trka koji su itekako osetili benefite promocije bili su Zlatibor, Jahorina, Mionica, Požarevac, Novi Sad, a od skoro i Šabac i Obrenovac.

Generalni medijski pokrovitelj trke Beograd - Banjaluka je Radio-televizija Srbije kao i Radio-televizija Republike Srpske.

Trku prate svi najveći mediji u Srbiji i Republici Srpskoj, kao i veliki broj svetskih medija poput Eurosporta koji takodje izveštava sa našeg dogadjaja.

Više od 30 medijskih kuća iz zemlje i inostranstvu pratiće i ovogodišnju, 15. medjunarodnu trku Beograd - Banjaluka.

Prošle godine, prvi put je sa trke Beograd - Banjaluka izveštavala i nacionalna Televizija Španije (TV Espanja).
Podelite