Mame Šapca: Otvoreno pismo gradonačelniku

23. februar 17:01

Mame Šapca uputile su otvoreno pismo gradonačelniku Šapca Aleksandru Pajiću, podsećajući da su 11. februara održale protest protiv zagađenja poreklom iz industrijskih postrojenja. Kako odgovor na zahteve protesta, koje su zalepile na vrata Gradske uprave, još nisu dobile, odlučile su da se gradonačelniku Šapca obrate direktno i pozovu ga da im se pridruži u borbi za bezbedan vazduh u našem gradu.

U otvorenom pismu upućenom gradonačelniku Aleksandru Pajiću, mame Šapca su poručile:

Poštovani gradonačelniče,

Iako ne postoje adekvatne studije i merenja zahvaljujući kojima bismo mogli sa sigurnošću da utvrdimo tačan stepen ekološke katastrofe u kojoj živimo, svima nam je jasno da se situacija otrgla svakoj kontroli jer vazduh u našem gradu ima i boju i miris koji izazivaju peckanje u grlu, svrab očiju i kašalj. Duboko smo zabrinuti za zdravlje svojih porodica, a posebno dece i trudnica koji su i najosetljiviji na ove otrove.

Pozivamo Vas da se momentalno aktivno uključite u rešavanje ove katastrofe i utičete na sve velike zagađivače, a pre svih fabriku mineralnih đubriva Elixir, kao i Zorka keramiku, Kemis i preduzeće Aksinta da ili smesta ugrade adekvatne filtere koji će sprečiti dalje trovanje građana našeg grada i okoline, ili obustave proizvodnju do momenta ugradnje filtera.

Smatramo i verujemo da se slažete sa nama da svaki privrednik mora pokazati makar minimum društvene odgovornosti ukoliko želi da posluje na teritoriji grada Šapca, a da se ta odgovornost pre svega mora ogledati u tome da ne sme narušavati zdravlje građana ovog grada zarad ekstra-profita. I korupcije.

Svi smo svesni da je ovo stari problem koji nije nastao za vreme ove vlasti. Vaši prethodnici i neki koalicioni partneri rado su žmurili i puštali da se trovanje ne samo nastavi, već poslednjih meseci i pogorša.

Iskreno se nadamo da ćete Vi zaustaviti ovu praksu, jer je i nečinjenje, u situaciji kada je ceo grad u opasnosti, takođe zločin.

Uz Vas (nadamo se) ili uprkos Vama, mi ovu borbu moramo nastaviti, jer moramo zaštititi zdravlje svojih i Vaše porodice.

Čekaćemo Vašu odluku do petka 26. febrara a onda nastavljamo sa daljim akcijama.

Još jednom Vas podsećamo na naše zahteve:

ZAHTEVAMO

1. da nadležne institucije budu u službi zdravlja građana i nalože industrijskim zagađivačima, a pre svega fabrici mineralnih đubriva Eliksir, da ugrade adekvatne filtere.

2. angažovanje nezavisnih inspekcija koje će utvrditi stvaran nivo emisije SVIH vrsta čestica i štetnih gasova koje industrijska postrojenja emituju.

3. da se na dnevnom nivou, u bar jednim lokalnim novinama i na bar jednoj lokalnoj televiziji, javnost Šapca obaveštava o stvarnom nivou i vrsti zagađenja.

4. najstrože kazne za fabrike koje krše zakon i dozvoljene nivoe emisija štetnih materija u životnu sredinu.

Kao znak dobre volje i iskrene želje da se problem zaista reši, očekujemo da nam se na ovu temu u ime lokalne samouprave ne obraća dr Dejan Pavlović čije namere smatramo duboko neiskrenim i nedobronamernim.

Nadamo se pozitivnom odgovoru - poručuju mame Šapca u otvorenom pismu.
Podelite