Mame Šapca: Bez odgovora nadležnih i nakon osam dana od protesta

18. februar 17:29

Ni nakon osam dana od kako su mame Šapca odžale protestni miting u centru grada i uputile zahteve zvaničnicima Šapca, još uvek nisu dobile odgovore, niti se bilo ko od nadležnih obratio tim povodom. Iz tog razloga mame Šapca izdale su zvanično saopštenje za javnost, koje prenosimo u celosti:

- "Tek sad, nakon protesta i pritiska mama Šapca, otrovan vazduh koji svi dišemo konačno postaje tema u javnosti. Tek sada su se setile da reaguju razne organizacije (i kvazi-ekološke stranke) u gradu i izađu sa svojim saopštenjima i spinovima u kojima se nigde ne spominje razlog našeg okupljanja, a to je zagađenje poreklom iz fabrika, već uporno fokus pokušavaju da pomere na individualna ložišta.

Mi ne sporimo da su individualna ložišta takođe veliki problem i pozdravljamo sve inicijative koje za cilj imaju uklanjanje i ovog izvora zagađenja, međutim, to nije tema našeg protesta i nećemo dozvoliti da fokus bude pomeren sa naših zahteva - odnosno momentalne ugradnje adekvatnih filtera na SVE fabrike zagađivače na teritoriji Opštine Šabac.

Za rešavanje problema zagađenja poreklom iz individualnih ložišta potrebno je mnogo više vremena i ulaganja od strane države i lokalne samouprave, dok je za postavljanje filtera na fabrike zagađivače dovoljno svega nekoliko dana. Ukoliko postoji volja vlasti. Trošak filtera, naravno, treba da snose vlasnici fabrika od kojih su neki čak svojevremeno davali i javna obećanja da će to učiniti, ali, kao što svi znamo, ta obećanja nikada nisu ispunjena već upotrebljena da se javnosti zamažu oči i prolongira izvršenje obaveza.

Poučeni prethodnim iskustvom više ne prihvatamo nikakva javna obećanja već samo i isključivo momentalnu ugradnju filtera na fabrike. Ne za pola godine ili godinu dana. ODMAH!

Svaki privrednik mora pokazati makar minimum društvene odgovornosti ukoliko želi da posluje na teritoriji grada Šapca, a ta odgovornost se ogleda pre svega u tome da ne narušava zdravlje građana ovog grada zarad ekstra-profita.

Mame Šapca nisu organizacija, udruženje niti interesna grupa. Ovo je vapaj zabrinutih majki koje ne mogu više da gledaju svoju decu kako dišu otrove i strepe od toga kakve će sve posledice to ostaviti na njihovo zdravlje.

Mame Šapca se ovim pismom otvoreno ograđuju od svakog pokušaja spinovanja i "preuzimanja" protesta od strane interesnih grupa koje nisu samo i jedino - zabrinuti građani Šapca, i pozivaju sve zainteresovane sugrađane da im se pridruže u zajedničkoj borbi tako što će se pridružiti fejsbuk grupi - Šabac protiv trovača i pozvati sve svoje prijatelje da se im se pridruže.
https://www.facebook.com/groups/sabac.protiv.trovaca

Svi smo svesni da je ovo stari problem koji nije nastao za vreme ove vlasti. I prethodne vlasti su takođe rado žmurile i puštale da se ovo trovanje nastavi.
Ne želimo ni u koga konkretno da upiremo prst (osim u predstavnika Evropske Zelene Partije čiji postupci prethodnih meseci nedvosmisleno pokazuju loše namere, spinovanje javnosti, sabotažu i preuzimanje tuđih zasluga).

Ovo nije borba protiv vlasti, ni protiv vlasnika fabrika u našem gradu.
Ovo je borba ZA zdravlje i život.

Još jednom pozivamo predstavnike lokalne samouprave da nam budu partneri u rešavanju ovog dugogodišnjeg problema koji se iz nedelje u nedelju sve više pogoršava. I oni i njihove porodice dišu isti vazduh kao i mi i nadamo se da će prepoznati svoju šansu da učine dragocenu promenu za sve građane i da će prihvatiti našu ponudu. Kako nakon protesta nismo dobile odgovor (prošlo je već osam dana), dajemo im rok od još pet dana da se izjasne o našim zahtevima, a u suprotnom nastavljamo sa daljim akcijama.

Takođe, apelujemo na predstavnike fabrika da samoinicijativno (kako bi izbegli kaznene mere i dalji građanski otpor) momenatalno postupe po zakonu i ugrade adekvatne filtere na svoja postrojenja.

Svi dišemo isti vazduh!"

Mame Šapca
Podelite