Srpska pravoslavna crkva danas bira novog patrijarha

18. februar 10:14

Liturgijom u Hramu Svetog Save jutros je počeo molitveni deo zasedanja Sabora Srpske pravoslavne crkve na kojem se bira novi patrijarh. Liturgiju predvodi mitropolit dabrobosanski Hrizostom, koji je na čelu SPC kao najstariji član Sinoda dok se ne izabere patrijarh.
Radni deo Sabora trebalo bi, prema nezvaničnim informacijama, da počne oko 12 časova u kripti Hrama.

Saborom će predsedavati vladika sremski Vasilije umesto vladike šabačkog Lavrentija, koji je trebalo kao najstariji po ustoličenju ali će odsustvovati iz zdravstvenih razloga.
Kako je još navedeno, „nije predviđeno prisustvo medija ovom događaju, a po završetku zasedanja biće izdato zvanično saopštenje za javnost“.
Vladike koje ne mogu da prisustvuju Saboru svoj glas će poveriti drugom vladiki da glasa.
Neophodno je da Saboru lično prisustvuje dve trećine episkopa i mitropolita.
Sabor se održava na isteku roka od tri meseca, od kada je preminuo patrijarh Irinej, usled korone. Toliko je, po Ustavu SPC, dozvoljeno da prođe do izbora novog poglavara.
Kandidati za patrijarha mogu biti svaki od 30 arhijereja sa najmanje pet godina eparhijske službe, a pravo da glasa ima njih 39, koliko Sabor broji članova. Po proceduri prvo arhijereji biraju između sebe sve dok ne izaberu tri kandidata, a vreme za to nije ograničeno. Uslov za izbor je nadpolovična većina prisutnih vladika. Po izboru tri kandidata njihova imena se stavljaju u jevanđelje iz koga koverat sa imenom izvlači monah iz nekog manastira za koga vlada mišljenje da je veliki duhovnik.
Podelite