Saopštenje načelnika MUO Vladana Krasavca

18. novembar 2020. 18:37

Imajući u vidu trenutnu epidemiološku situacijiju na području Republike Srbije i Mačvanskog upravnog okruga koju karakteriše uvećanje broja inficiranih virusom COVID-19, načelnik Vladan Krasavac izdao je sledeće saopštenje:

Poštovani građani,

Epidemiološka situacija na području Mačvanskog upravnog okruga je nestabilna sa svakodnevnim povećanjem broja zaraženih lica. Iz tog razloga vanredna situacija je uvedena u gradu Šapcu i opštinama Ljubovija,Krupanj,Mali Zvornik i Bogatić.

Kapaciteti Kovid bolnice u Šapcu se svakodnevno popunjavaju, a u kovid sistem je uključena i Specijalna bolnica za rehabilitaciju u Banji Koviljači, s tim da je jedan njen deo zadržan za osiguranike Fonda Penzijskog i invalidskog osiguranja.

Iako je zdravstveni sistem u potpunosti spreman za ovaj treći talas epidemije, u kadrovskom i tehničkom pogledu, najveća odgovornost je upravo na građanima koji moraju da se pridržavaju propisanih mera, kako bi zdravstveni sistem održali u funkciji.

U ustanovama socijalne zaštite za smeštaj odraslih i starijih osoba na području Upravnog okruga i Centru za azil u Banji Koviljači nema zaraženih.

U funkciji kontrole mera za sprečavanje širenja epidemije, od 27. oktobra u primeni je koordinisani nadzor lokalnih i republičkih inspekcijskih organa.Svakodnevno se kontrolišu pravna lica i preduzetnici, a izveštaji se dostavljaju Kriznom štabu Republike Srbije i Koordinacionoj komisiji za inspekcijski nadzor.

Apeluje se na zaposlene u pravnim licima, radnim organizacijama,ustanovama,tržnim centrima i trgovinskim radnjama,ugostiteljskim objektima, objektima turizma,pijacama,objektima i sredstvima javnog saobraćaja, sportskim objektima, kao i korisnike njihovih usluga,da obavezno koriste zaštitna sredstva i poštuju propisane mere.

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave organizovalo je onlajn obuku komunalnih inspektora i komunalnih milicionara u svim lokalnim samoupravama, vezano za primenu Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.

Od utorka 17. novembra u primeni je Uredba Vlade Republike Srbije kojom je skraćen rad ugostiteljskih objekata, noćnih klubova,trgovina,tržnih centara,bioskopa do 21:00 čas, a zabrana važi do 05:00 časova ujutro.
Apoteke,dostava hrane i benzinske pumpe na kojima se toči gorivo radiće redovno.

Apelujem na sve naše građane da se pridržavaju propisanih i preporučenih mera, kako bi time sačuvali svoje zdravlje i zdravlje svojih najbližih.

Budimo odgovorni.

Kabinet načelnika
Vladana Krasavca
Podelite