Zavod za javno zdravlje: Iza nas je težak period borbe protiv korone

15. septembar 2020. 11:08

Poštovani žitelji Mačvanskog okruga,

Iza nas je jedan jako težak period borbe protiv SARS-COV-2 virusa, i želimo da se zahvalimo svim onim građanima koji su se odgovorno ponašali prema svom zdavlju, kao i prema zdravlju celokupne zajednice.

Više od 3000 potvrđeno pozitivnih, kao i skoro 20.000 urađenih PCR testova, svedoče o obimu posla koji smo imali. O težini posla onih koji su svakodnevno u „skafanderima“ održavali u životu hospitalizovane pacijente, kojih je u jednom momentu u COVID bolnici Šabac bilo preko 300, nećemo sada građane ni podsećati.

Odgovorno ponašanje, bilo je i jeste, naš najveći adut u borbi protiv ove nepredvidljive bolesti, a pod tim podrazumevamo držanje fizičke distance, nošenje zaštitnih maski i adekvatnu higijenu ruku.

Poboljšanje i stabilizacija epidemiološke situacije, ne znači da građani ne treba da poštuju preporučene preventivne mere, jer u suprotnom može se očekivati ponovni skok broja pozitivnih i obolelih žitelja Mačvanskog okruga, pa i onih sa najtežim kliničkim slikama.

Apelujemo na nadležne organe, kao i na nadležne Štabove za vanredne situacije, da u skladu sa svojim ovlašćenjima vrše nadzor nad poštovanjem preventivnih mera, kao i sankcionisanje svih onih koji te mere krše.

Podsetio bih da je nesprovođenje i nepoštovanje mera, koje je naša ustanova i preporučila lokalnom Štabu za vanredne situacije iz Šapca, dovelo do značajnog pogoršanja epidemiološke situacije na celom Mačvanskom okrugu, i do toga da Šabac postane jedno od najvećih žarišta COVID-19.

Zavod za javno zdravlje Šabac kao deo zdravstvenog sistema Republike Srbije odgovorno čuva zdravlje svih žitelja Mačvanskog okruga, i nakon druge runde borbe protiv SARS-COV-2 virusa očekujemo i da građani, kao i svi Štabovi za vanredne situacije lokalnih samouprava, ne zaborave kakav je opasan protivnik Korona virus.

MSc. dr Branko M. Vujković
vd direktora
Podelite
  • Premijerka Ana Brnabić rekla je nakon sednice Kriznog štaba da se nastavlja sa postojećim merama, iako je medicinski deo zahtevao usvajanje "mnogo...
    5. okt
  • Na teritoriji Mačvanskog okruga u prethodna 24 sata, potvrđen je 461 pozitivan uzorak na Kovid 19 i to - u Šapcu 206, Loznici 108, Bogatiću i Koceljevi po...
    5. okt
  • Na teritoriji Mačvanskog okruga, juče je potvrđeno 20 pozitivnih uzoraka na Kovid 19 - od toga u Šapcu - 2. Novoobolelih u Loznici je 9, Bogatiću i...
    29. maj
  • Prema zvaničnim podacima, u poslednja 24 sata preminulo je 25 osoba od posledica koronavirusa u Srbiji, pa je ukupan broj žrtava povećan na 3.664,...
    13. jan